Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Medezeggenschap - Ondernemingsraad

Medezeggenschap

In het kort

Elke onderneming met 50 of meer werknemers, is verplicht een ondernemingsraad (OR) op te richten. De OR heeft een aantal belangrijke bevoegdheden die invloed op het beleid van de ondernemer mogelijk maken. Deze bevoegdheden zijn vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden.

Lees meer op de website van de SER. Via deze website kunt u ook gebruik maken van het Voorbeeldreglement OR (tool van de SER). Het Voorbeeldreglement OR helpt ondernemingsraden bij het opstellen van een reglement dat voldoet aan wettelijke vereisten. Het bevat (onder meer) modelreglementen met toelichting en de complete tekst van de Wet op de ondernemingsraden.

Medezeggenschap voor flexwerkers
Sinds 1 januari 2022 kunnen meer flexwerkers meedoen met medezeggenschap. Ze kunnen zich sneller verkiesbaar stellen, en ook eerder zelf meedoen met verkiezingen voor de ondernemingsraad. Ook kunnen meer medewerkers plaatsnemen in vaste commissies. De wijzigingen zijn opgenomen in de Verzamelwet SZW 2022.

De termijn voor actief kiesrecht (stemmen voor de OR), was minstens 6 maanden in dienst bij dezelfde werkgever. Om jezelf verkiesbaar te stellen (passief kiesrecht) moest je minstens 12 maanden in dienst zijn bij deze werkgever. Sinds 1 januari 2022 zijn beide termijnen gelijk, en ingekort naar 3 maanden voor zowel het actief als passief kiesrecht.

Alle flexwerkers, en uitzendkrachten
De Verzamelwet heeft het expliciet over flexkrachten, en noemt dan werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten, gedetacheerden en payrollwerknemers. Maar in feite gaat het over alle werknemers met korte of tijdelijke dienstverbanden bij de werkgever. Ook uitzendkrachten die langere tijd werken bij het bedrijf dat ze inleent hebben nu meer te zeggen. Ze hebben nu na 15 maanden medezeggenschapsrechten. Voor 1 januari 2022 gebeurde dat pas na 24 maanden. Na 18 maanden heeft de uitzendkracht actief en passief kiesrecht bij het bedrijf dat hem of haar inleent. Volgens artikel 6 lid 5 WOR konden de termijnen voor stemmen of gekozen al worden verlengd of ingekort, maar daarvan wordt weinig gebruik gemaakt.

Geen verplichting om or-reglement meteen aan te passen
Deze wijzigingen van de WOR zijn op 1 januari 2022 ingegaan. Dat betekent niet dat OR’s de termijnen in hun reglement meteen moeten aanpassen. Zij kunnen namelijk in hun or- reglement afwijken van de wettelijke termijnen voor actief en passief kiesrecht als dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van de WOR in de organisatie. Dat zegt artikel 6 lid 5 WOR. Zie ook: https://www.ser.nl/nl/actueel/Nieuws/wijzigingen-wor-jan-22
 

Ook interessant