Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Metaaluniebestuurder over netcongestie in De Telegraaf

Nieuws
Metaaluniebestuurder over netcongestie in De Telegraaf

In het kort

Koninklijke Metaaluniebestuurder Auke Sjoerd Tolsma van Polderstaal laat in een artikel in De Telegraaf weten dat ‘het overvolle stroomnet een worsteling is, die ondernemers in de MKB-maakindustrie het zicht op de toekomst ontneemt”.

Het elektriciteitsnetnet staat onder druk. De vraag naar transport- en aansluitcapaciteit is groter dan het aanbod. De congestie leidt ertoe dat ondernemers die hun productiecapaciteit willen uitbreiden nul op het rekest krijgen. Uitbreiding van het machinepark en/of uitbreiding van de bedrijfstijden zijn onmogelijk, omdat het elektriciteitsnetnet de daarmee gemoeide zwaardere aansluiting of extra commodity niet kan leveren. Naast een rem op duurzaamheid leidt de congestie daarmee ook tot een rem op economische groei.

Koninklijke Metaaluniebestuurder Auke Sjoerd Tolsma van Polderstaal laat in een artikel in De Telegraaf weten dat ‘het overvolle stroomnet een worsteling is, die ondernemers in de MKB-maakindustrie het zicht op de toekomst ontneemt”.



 

Zelfs voor slimme oplossingen, waarbij bedrijven samenwerken in ’energiehubs’ om schade en stroomuitval door overbelasting te voorkomen, is geen ruimte meer volgens netbeheerder TenneT, aldus het bericht in De Telegraaf. Initiatieven om het welzijn van werknemers te verbeteren en een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en het klimaat worden zo de kop ingedrukt. Polderstaal is één van de zo’n zesduizend bedrijven die getroffen is door het netcongestie probleem.

Het delen van stroom leek dé oplossing. Overal in Nederland werken bedrijven aan deze methode om een rampscenario met doorgebrande kabels en stroomuitval te voorkomen. Deze zogenaamde groepscontracten leken het middel bij uitstek om, vooruitlopend op de definitieve oplossing, enigszins het hoofd te bieden aan de congestie. De landelijke netbeheerder TenneT greep onlangs hard in: in Flevoland, Utrecht en Gelderland zal alleen bij wijze van hoge uitzondering plaats zijn voor een dergelijke hub.

 


Landelijk netbeheerder TenneT stelt in te gaan grijpen bij bedrijven die stroom opwekken en onderling willen delen via het netwerk. Er is onvoldoende netwerkcapaciteit, ook al zijn ondernemers bereid onderling in tijd te schuiven met hun stroomverbruik, aldus TenneT. Metaalunie is daarom extra bezorgd over de energiezekerheid; in het bijzonder bij bedrijven in deze provincies. “Een gedane investering van 150.000 euro - in een nieuw efficiënt afzuigsysteem dat lasrook filtert en schone, warme lucht niet naar buiten, maar terug de hal in blaast – bleek zo weggegooid geld”, laat Tolsma weten. “Het erge is dat ons het zicht op de toekomst wordt ontnomen. Moet ik bijvoorbeeld investeren in een tweede lasersnijmachine voor staal die wij nodig hebben of kan ik die investering maar beter achterwege laten of uitstellen?”

“Zeer slecht nieuws”, stelt Gerard Wyfker, beleidssecretaris Verduurzaming bij Metaalunie. “Er moeten juist onconventionele maatregelen worden getroffen. Zo niet, dan komt het economisch verdienvermogen van Nederland ernstig onder druk te staan.”  Metaalunie heeft eerder al in een position paper richting de Tweede Kamer haar bezorgdheid uitgesproken over de actuele en dreigende gevolgen van de problemen op het elektriciteitsnet en met klem aangedrongen op onmiddellijke uitvoering van alle denkbare creatieve oplossingen, maar ook onconventionele maatregelen niet te schuwen. 

Bijeenkomsten