Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Voorzitters transitieteams NPCE: ‘Borg circulaire economie in regeerakkoord’

Nieuws
17 jan 2024
Voorzitters transitieteams NPCE: ‘Borg circulaire economie in regeerakkoord’

In het kort

  • Circulariteit is cruciaal om klimaatdoelen te halen
  • Realiseren circulaire beleidsdoelen gaat te langzaam
  • Meer aandacht voor circulaire economie borgen in regeerakkoord
     

De voorzitters van de vier transitieteams van het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) hebben in een brief informateur Ronald Plasterk opgeroepen meer aandacht voor de circulaire economie op te nemen in een regeerakkoord. Hierin moet worden vastgelegd dat er meer middelen vrij gemaakt worden voor de circulaire materialentransitie en dat een circulaire economie gekoppeld wordt aan de klimaatopgave.

De voorzitters constateren dat er onvoldoende tempo wordt gemaakt in het realiseren van circulaire beleidsdoelen, terwijl de urgentie om het tempo te verhogen toeneemt. ‘Circulariteit is cruciaal om onze klimaatdoelen te halen en biedt kansen voor onze brede welvaart’, aldus de briefschrijvers. ‘In onze verkiezingscampagne ‘Kies voor Gemaakt in Nederland!’ riepen we de politiek al op om de circulaire economie eindelijk echt kernpunt van de klimaatplannen te maken’, licht Gerard Wyfker, beleidssecretaris Milieu en Energie bij Koninklijke Metaalunie de brief toe. ‘Er is hier nog veel winst te behalen. Om minder afhankelijk te worden van het buitenland is voor onze sector vooral de koppeling van een circulaire economie aan grondstoffen van groot belang. Onze oproep aan de politiek is dan ook: Gebruik en stimuleer de innovatiekracht van de Nederlandse MKB-maakbedrijven om nieuwe circulaire producten en diensten te ontwikkelen en ze op een CO2-arme wijze te produceren.’ 

Aanbevelingen
De eerste aanbeveling in de brief is om voor de circulaire materialentransitie dezelfde middelen vrij te maken als voor de energietransitie. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het streven om onafhankelijker te worden van grondstoffen van buiten Europa. Tevens bevordert het de innovatie en biodiversiteit.

De tweede aanbeveling is om de koppeling te borgen tussen de klimaatopgave en circulariteit. De ondertekenaars verwijzen naar toonaangevende studies die melden dat bijna de helft van de CO2-doelen uit de materiaaltransitie moeten komen. Circulaire maatregelen kunnen ook ongewenste effecten van de energietransitie helpen oplossen, zoals het voortijdig afdanken van zonnepanelen.

Lees hier de hele brief

Cursussen