Elke ondernemer loopt mogelijke klanten mis als de website niet toegankelijk is. Stel: een slechtziende bezoeker wil graag een product op je website kopen. Deze klant gebruikt graag sneltoetsen, omdat zoeken in een menu op het scherm meer moeite en energie kost. Als je alleen met een muis door het menu of de pagina’s op jouw website kunt klikken, raakt je bezoeker mogelijk de weg kwijt. En is de kans groot dat de klant jouw website verlaat zonder iets te kopen.
Verkoop je producten of diensten via een website of app? Heb je meer dan tien werknemers of is je omzet meer dan 2 miljoen euro? Dan ben jij vanaf 28 juni 2025 zelfs verplicht om je website voor iedereen toegankelijk te maken. Dat staat in de WCAG 2.1-richtlijnen.
Toegankelijkheid is niet alleen belangrijk voor je bezoekers. Ook zoekmachines (zoals Google en Bing) en AI-tools (zoals ChatGPT en Gemini) vinden toegankelijke websites fijner om te ‘lezen’. Dat betekent: een betere plek in de zoekresultaten. En dat betekent dan weer meer kliks op je website.
Gebruik de richtlijnen van Digitoegankelijk.nl om aan de eisen voor web-toegankelijkheid te voldoen.
Voorbeelden van toegankelijkheidsregels:
- Voeg alternatieve teksten toe aan afbeeldingen
- Zorg dat video’s ondertiteling hebben
- Gebruik duidelijke knoppen en links.
Het toegankelijk maken van je website kost tijd, maar levert je ook veel op. Ga daarom meteen aan de slag.
Hulp en tools voor een toegankelijke website
Deze websites helpen je om verbeterstappen te maken: