Een startend werknemer mist steeds vaker basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) om zich te redden in de meest praktische situaties zowel op het werk als thuis. Ze verbergen dit vaak, maar lopen daardoor steeds vaker vast. Daarom is het initiatief Basisvaardig op de Werkvloer opgezet.
Dit biedt de kans om de basisvaardigheden van werknemers met Nederlands als moedertaal (zogeheten NT1-werknemers) te verbeteren. Veel NT1’ers hebben moeite met deze basisvaardigheden. Deze vaardigheden bepalen voor een groot deel de kansen en mogelijkheden van iemand. Het doel van deze aanpak is dat mensen beter mee kunnen doen op hun werk én in de samenleving. Bedrijven, gemeenten, scholen en taalhuizen werken samen om deze werknemers te helpen. Gemiddeld heeft 15,9% van de 16-65-jarigen een laag niveau van taalvaardigheden, vaak in combinatie met reken- en digitale vaardigheden. Het plan richt zich specifiek op vier sectoren met gemiddeld meer laaggeletterde medewerkers: techniek, bouw/infra, logistiek en schoonmaak/thuiszorg. Lagere basisvaardigheden veroorzaken niet alleen vaak persoonlijk hinder, maar kunnen ook economische en maatschappelijke gevolgen hebben.
De aanpak rust op vier pijlers: actieve benadering van werkgevers voor het bewustmaken, signaleren en herkennen, inzet van maatwerk voor trainingstrajecten en advies voor bedrijfsaanpassingen, monitoring en evaluatie door een onafhankelijke partij en maximale benutting van bestaande scholingsmogelijkheden.
Het doel is dat werknemers in de genoemde branches duurzaam inzetbaar blijven, mensen beter mee kunnen doen en meer kansen en mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen. Dit draagt bij aan persoonlijk welzijn en een sterkere regio met voldoende gekwalificeerd personeel. Binnenkort worden de eerste acties uitgevoerd en worden de bedrijven in die regio geïnformeerd over het vervolg.
Samenwerkingspartners:
Regionale bedrijvenclusters: Bouwmensen Drenthe Noord West Overijssel en Logistiek Kenniscentrum.
Branches: o.a. Koninklijke Metaalunie, Koninklijke Bouwend Nederland, VNO/NCW-MKB Noord
O&O Fondsen: OOM (Metaal), WIJ-Techniek (Technische Installatie), STL (logistiek), RAS (schoonmaak),
Taalhuizen, Alfa College, Drenthe College,
Gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Hoogeveen (sociaal en economisch domein),
UWV, welzijnsinstellingen en ondernemersverenigingen.