Heeft men altijd succes met geldende algemene voorwaarden?
Metatank bv produceert tanks en apparaten. Zij verkoopt deze online en via een aantal vestigingen in het land. Ook verleent zij service en onderhoud. Alle processen gaan via de computer. I-ce tea bv, een groot IT-bedrijf, beheert de IT-omgeving van Metatank sinds een aantal jaar. In hun contract staat dat het maken van back-ups tot de dienstverlening behoort. In regelmatig verstrekte rapportages, staat te lezen dat controles van de back- upfunctie zijn uitgevoerd.
Als op een ongelukkige dag het IT-systeem van Metatank crasht, kan Metatank niet terugvallen op een recente back-up. Door een fout van I-ce tea bv blijken al ruim een jaar geen back-ups meer te zijn gemaakt. Metatank lijdt natuurlijk aanzienlijke schade; de bedrijfsvoering ligt stil, er wordt geen productie gedraaid, 15 werknemers hebben niks te doen en de onderhoudsplanning is verstoord. Het loopt in de tonnen.
Daadwerkelijke schade
Metatank eist dat I-ce tea bv deze kosten vergoedt. I-ce tea bv beroept zich echter op haar leveringsvoorwaarden. Die maken deel uit van hun contract. Hierin staat dat I-ce tea bv niet meer hoeft te vergoeden dan het bedrag dat zij aan Metatank in een jaar factureert voor haar diensten. Dit is erg weinig vergeleken met de daadwerkelijke schade. Metatank vindt dat I-ce tea bv zo’n belangrijke verplichting heeft geschonden, dat zij niet zou mogen profiteren van de aansprakelijkheidsbeperking in haar leveringsvoorwaarden. Ze legt dit voor aan de rechter.
Back-ups zijn cruciaal
Ook de rechter vindt dat er een kernverplichting is geschonden. Het maken van back-ups was cruciaal voor een betrouwbare IT-omgeving die Metatanks bedrijfscontinuïteit moest waarborgen. Hiervoor betaalde zij een flink bedrag aan I-ce tea bv. Dit – en andere omstandigheden, zoals het feit dat de leveringsvoorwaarden van I-ce tea bv niet onderhandelbaar waren en I-ce tea bv voldoende financiële draagkracht heeft – maakt dat de rechter oordeelt dat I-ce tea bv – in dit geval – niet kan wegkomen met haar leveringsvoorwaarden. Zij moet de door Metatank geleden schade vergoeden.
MR. MIRJAM BOS
bedrijfsjuridisch adviseur koninklijke metaalunie
REDELIJKHEID EN BILLIJKHEID?
De feiten en omstandigheden in een specifiek geval kunnen een beroep op gemaakte afspraken, zoals in algemene voorwaarden, belemmeren. Dit gebeurt als geldende afspraken een resultaat opleveren dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Een resultaat is echter niet snel “onaanvaardbaar”. Er geldt een hoge drempel voor rechters om dit aan te nemen. Gaat u hier dus niet vanuit, als u bij het zakendoen wordt geconfronteerd met voor u erg nadelige algemene voorwaarden. Dan kunt u proberen afwijkende afspraken te maken.