Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Uit het archief | 01 dec 2023

SLECHTS 300 GULDEN HUUR PER MAAND

In 1985 zegt Peet Assmann zijn vaste baan op en start een bedrijf met de naam Assmann Verspaningstechniek.

Dit keer draait het om het jaar waarin Sovjet-partijleider Tsjernenko overlijdt en opgevolgd wordt door Michail Gorbatsjov en Frankrijk, Duitsland en de Beneluxlanden het Verdrag van Schengen sluiten. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt het benefietconcert Live Aid gehouden en in een benzinestation bij Geldrop verricht minister Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat de eerste pinbetaling in Nederland. Het jaar is 1985 en in datzelfde jaar zegt Peet Assmann zijn vaste baan op en start een bedrijf met de naam Assmann Verspaningstechniek.

Peet en Corrie Assmann kennen elkaar van hun motorhobby. In 1973 zijn ze met elkaar getrouwd. Niet met een bruidsauto, maar met hun eigen motor als vervoersmiddel. Toen in 1978 hun zoon Nobby geboren werd, kwam er natuurlijk een motor met zijspan. De BMW-motorfiets met cardanaandrijving was niet gemaakt om een zijspan te trekken. Vervangingsonderdelen waren vrij prijzig. Peet werkte sinds de ambachtsschool bij Philips in Dordrecht: draaien, frezen, kotteren en monteren. Het was dan ook niet zo gek om de motorfietsonderdelen zelf te gaan maken. Eerst op de hobby-avonden bij Philips, waarbij je gebruik mocht maken van de machines. Maar toen er een grote vraag naar motorfietsonderdelen bleek te zijn, was de hobby-avond niet zo geschikt.

Conventioneel draaien
Hij leende 2000 gulden bij z’n schoonmoeder voor een tweedehands draaibank. Geen schoonheid, dus werd de draaibank uit elkaar gehaald, gereinigd en opnieuw geverfd. Het bed nam Peet onderhanden met de vlakschuurmachine. Snel volgden een freesbank en een rondslijpbank. Allemaal in de kleine schuur achter het woonhuis in het West-Brabantse Zevenbergen. De productie - in de avonduren en weekenden - veranderde: minder motoronderdelen, meer opdrachten voor bedrijven uit de buurt. Het was een logische stap om in 1985 zijn baan op te zeggen en officieel van start te gaan met Assmann Verspaningstechniek. In een redelijk vervallen pand. 300 vierkante meter met slechts 300 gulden huur in de maand. Conventioneel draaien, frezen en rondslijpen. Vóór de officiële start van het bedrijf hebben zowel Peet als Corrie in de avonduren de benodigde papieren voor het ondernemersdiploma gehaald. In het kersverse bedrijf werden veel uren gemaakt. De winst werd terug in het bedrijf gestoken: er kwam een vlakslijpmachine én een gloednieuwe CNC Deckel freesbank. In een tijd dat je CNC-machines nog niet zo vaak zag.

 

 

De familie Assmann liet in 1989 een eigen bedrijfspand bouwen en verhuisde naar het huidige adres: een pand van 500 vierkante meter. Er kwam meteen een 3D-meetmachine en een zinkvonkmachine. Beide uniek in de regio. Een paar jaar later kwam er een huis vóór het bedrijfspand, op het bedrijventerrein met kleinschalige industrie. Zoon Nobby studeerde werktuigbouwkunde aan de HTS, maar besloot te stoppen met z’n studie en het bedrijf te leiden. Nobby kreeg hulp van een oud-Philips-collega van z’n vader.

Meer klanten - ook van buiten de regio Peet en Nobby werken vanaf begin 1999 samen in de werkplaats - ondersteund door Corrie. Al gauw verscheen de eerste draadvonkmachine: een gloednieuwe Charmilles. Alleen kwam het werk voor die machine niet vanzelf. Zelf acquisitie doen leverde veel werk op. De eerste website zorgde ervoor dat klanten niet meer uit de directe omgeving van Zevenbergen kwamen, maar uit heel Nederland en Vlaanderen. Er kwam veel vraag om producten van klanten te controleren op de 3D meetmachine. Die snel vervangen werd door een CNC-meetmachine met moderne software die ook CAD-bestanden in kon lezen. In 2002 wist Nobby – met avondstudie - alsnog zijn HTS-diploma te behalen. De afstudeeropdracht deed hij in het eigen bedrijf. Thema was het ontwerpen én maken van stempels.

Anders verspanen
Het bedrijf ging honen. Iets dat Peet bij Philips geleerd had. Enkele jaren later kwam er een lepmachine voorbij op marktplaats. Nobby wist niet wat leppen was. Alleen dat het heel nauwkeurig was. De machine aangeschaft, maar dat bleek geen topper te zijn. Snel volgden een goede, maar kleine 15” lepmachine en een grote 24” lepmachine. Via de website kwam er geleidelijk meer lepwerk. Inmiddels staan er 8 lepmachines in de werkplaats. Het bedrijf richt zich nu op 3D-meten, leppen, draadvonken en zinkvonken. Zowel de werkplaats als de meetkamer zien er picobello uit.

 

 

Blijven investeren in een hogere precisie.
De laatste aanwinst is een héél bijzondere ruwheidsmeter met een nauwkeurigheid van minder dan één nanometer. Bijzonder moment in de bedrijfsgeschiedenis was ook het winnen van twee Zeiss #measuringhero awards. Een wereldwijde wedstrijd op meetgebied. De eerste award was voor het meten van een zelfgemaakt product van 0,40 x 0,40 x 0,03 mm. Op de 3D-meetmachinne, met tasters van 0,3 mm en ondersteund door een stereomicroscoop óp de meetmachine. De tweede award voor een behaalde ruwheid van Ra 0,00054 micron. Nobby wist de ruwheid te bereiken door een gehard stalen schijfje te leppen, te polijsten en ten slotte chemisch-mechanisch te polijsten.

Nobby viert dit jaar zijn 25-jarig werkjubileum. Hoe de toekomst eruitziet? Het bedrijf richt zich op nauwkeurige metaalbewerking: leppen, draadvonken, zinkvonken. En daarnaast het meten voor andere bedrijven.

Ook interessant