Sinds januari 2025 is Michel Donners directeur van OOM, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Metaalbewerking, als opvolger van Erik Yperlaan. Donners’ roots liggen dicht bij het metaal, vertelt hij met een glimlach: “Mijn vader was metaalbewerker in Zuid- Limburg, vlak over de Belgische grens, en ik was als kind al trots op wat hij maakte.” Hij vertelt dan ook met passie over zijn band met de metaalsector, zijn eerste indrukken als directeur en zijn plannen om de maakindustrie nog meer te laten ‘stralen’.
Dat hij trots is op zijn vader, klinkt nog steeds door als hij over de sector spreekt. “Ik ben zelf niet technisch opgeleid, en wat hij deed, vond ik indrukwekkend. Hij zag het als iets normaals, terwijl ik dacht: laat dat toch eens zien!” Die bescheidenheid herkent hij in de MKB-maakindustrie: “Een mooie eigenschap, maar we mogen best wat vaker laten horen wat we maken en doen.” Voor hem is de maakindustrie de motor van alles. “Ze zorgen voor ontwikkeling, werk en brood op de plank. Overal zie je metaal om je heen – in gebouwen, machines, noem maar op. Dat verdient respect, zowel binnen als buiten de sector.”
Jongeren en de kracht van het mkb
Donners is ervan overtuigd dat wie in de MKB-maakindustrie werkt, iets groots neerzet. “We zijn de makers van dit land. Dat moeten we uitdragen, met opgeheven hoofd.” Maar jongeren enthousiast krijgen voor het vak blijft een uitdaging, ondanks alle campagnes. Toch ziet hij lichtpuntjes. “Ik was laatst bij Skills in de RAI en zag onze leerlingen prachtige dingen maken. Dat gaf me een boost. Er zijn jongeren die dit werk omarmen – we moeten laten zien dat het mooi is, dat je gezien wordt en dat er een toekomst in zit.” Juist het mkb speelt hierin een hoofdrol, benadrukt hij. “Innovatie komt niet alleen van de grote bedrijven. In het mkb, met die familiaire sfeer, gebeurt zoveel. Het is perfect voor wie binding zoekt en niet in een anonieme werkomgeving wil verdwijnen.”
Verhaal blijven vertellen
Als directeur van OOM wil Donners die kracht verzilveren. “We promoten de sector volop en bieden tools om mensen te laten groeien. Het verhaal blijven vertellen, met overtuiging, dat is de sleutel.” Denk aan de leercultuurscan, waarmee bedrijven en medewerkers samen analyseren hoe ze verder kunnen. Of trainingen die het management betrekken bij een lerende organisatie. “De MKB-maakindustrie is ideaal om slimmer te werken en productiviteit te verhogen, zeker nu de arbeidsmarkt zo krap is. We moeten laten zien dat dit werk ertoe doet.”
‹‹ We moeten laten zien dat dit werk ertoe doet ››
Enthousiasme na drie maanden
Nu hij drie maanden onderweg is bij OOM, is Donners enthousiast over wat hij tot nu toe is tegengekomen en heeft ervaren. “Ik zie hier gedreven mensen die elke dag werken aan de opdracht van de sector: samen een stap vooruitzetten. Dat voel ik, en ik ben trots dat ik daaraan mag bijdragen.” Hij roemt de unieke opzet van de MKB-maakindustrie. “Wat wij hebben opgebouwd, daar dromen andere sectoren van. Die samenwerking tussen werkgevers en werknemers is goud waard en iets om te koesteren.” Toch is het werkveld complex, geeft hij toe. “Er zijn zoveel partijen en clubjes bij betrokken – dat is nog even zoeken, maar dat went wel met de tijd.”
Werkplezier verhogen
Een leven lang leren, staat hoog op zijn lijst. “Slimmer werken, met oog voor de mens, daar draait het om. Onze leercultuurscan helpt bedrijven zien welk stapje nodig is. Leren is niet alleen kennis opdoen, maar mensen regie en ruimte geven. Zo kunnen we het werkplezier en de productiviteit verhogen en innoveren.” OOM moet meer zijn dan een fonds voor cursussen, vindt hij. “Die regelingen zijn goed, maar ik wil dat we meer de adviseur van de MKB-maakindustrie worden. Voor werkgevers en werknemers. Soms als kritische vriend die zegt: ‘Hier ligt je kans, pak hem!’”

Bruggen slaan
Die rol strekt zich ook uit naar het werkveld van onderwijs en politiek. “Het is een complex netwerk,” erkent hij. “Ik droom dat OOM een gids wordt: analyseren wat nodig is en dat regisseren met andere partijen.” Hij pleit voor meer aandacht voor allerlei onderwijsvormen vanuit Den Haag. “Veel scholing bij ons is informeel, maar dat ziet de overheid nog te weinig. We lobbyen om ons maatschappelijk middenveld – de samenwerking tussen werkgevers en werknemers – beter voor het voetlicht te brengen. Dat is cruciaal voor echte verandering en draagvlak.”
Grotere plaatje
Met zijn achtergrond in geschiedenis en economie kijkt Donners graag naar het grotere plaatje. “We zitten in de vierde golf van doorbraaktechnologieën. De komende acht jaar verandert er net zoveel als de afgelopen dertig – denk aan de mobiele telefoon die er toen nog niet was. Dat vraagt om optimisme, vooral in het mkb. We moeten kansen pakken, niet bang zijn.” Die blik helpt hem in de dagelijkse hectiek. “Als je uitzoomt, zie je hoopvolle lijnen. Samen kunnen we een toekomst winnen, voor bedrijven en mensen. Dat maakt je trots en geeft energie.”
Sector klaar voor de spotlight
Voor Donners is het helder: de MKB- maakindustrie heeft alles om te schitteren en vol in de schijnwerpers te staan. “Laten we dat uitstralen, met OOM als partner die bedrijven en mensen vooruithelpt. Want in een sector die maakt, ligt de toekomst klaar om gepakt te worden.