Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Hoe doe je dit eigenlijk | 01 sep 2023

AANSLUITEN BIJ INTERNATIONAAL MVO CONVENANT

terk gegroeid De historie van Smart-M gaat terug naar 1966 toen het bedrijf als Machinefabriek Ad Frederiks startte. Mede door twee overnames, de laatste in 1999, maakte het bedrijf een ongekende groei door..

Drie jaar terug tekende Smart-M het Internationaal MVO-convenant voor de Metaalsector waarmee bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisa- ties de krachten op MVO-vlak bundelen. Doel hiervan is om internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen en misstanden op het vlak van mensenrechten en milieu in de metaalsector aan te pakken en te voorkomen. Hoe vertaalt zich dat naar de praktijk en wat betekent dit voor Smart-M als een van de ondertekenaars?

Verantwoorde metaalketens
‘De ondertitel van het convenant luidt ‘Samen naar verant- woorde metaalketens’’, opent Rob Gouda, algemeen directeur van Smart-M het gesprek. ‘Binnen de internationale metaalsector is namelijk nog best veel sprake van discutabele situaties. Denk bijvoorbeeld aan kinderarbeid in lagelonen- en derdewereldlanden, een veel te hoge werkdruk, het in bepaalde landen met voeten treden van milieu- en veiligheids- voorschrihten, misstanden bij het delven van grondstoffen, etc. Door daar specifiek met z’n allen oog voor te hebben, de bewustwording binnen de keten internationaal te vergroten en producten en grondstoffen van twijfelachtige herkomst niet meer te gebruiken, zal de situatie op termijn vanzelf verbeteren.’

Sterk gegroeid De historie van Smart-M gaat terug naar 1966 toen het bedrijf als Machinefabriek Ad Frederiks startte. Mede door twee overnames, de laatste in 1999, maakte het bedrijf een ongekende groei door. Het aantal werknemers nam toe (momenteel zo’n 26) en de werkstukken werden steeds complexer. In 2004 werd er verhuisd naar de Noorsestraat in Kaatsheuvel waar het eerste Chiron Mill 2000 5-assige bewerkingscentrum van Nederland werd geïnstalleerd. Uniek voor die tijd. In 2021, werd de naam veranderd in Smart-M BV.

Smart produceren
‘De M staat voor Manufacturing en Machining (Technology Industry), maar ook voor Milling (and turn- ing), Measuring, Meeting people and Made in Holland’, zegt Gouda over de filosofie achter de naam. ‘Laden/lossen doen we zoveel mogelijk met robots en repeteerbare opdrachten worden manarm 24/7 geproduceerd. Producten worden in de machine gemeten en gaat er ’s avonds of ’s nachts iets mis, dan wordt er automatisch een mail gestuurd naar de achterwacht. Ook in de weekenden produceren we door. Uitgangscontroles en het produceren van meetrapporten hebben we ook zoveel mogelijk gedigitaliseerd en ik denk dat we daarmee onze naam als smart producent eer aan doen.’

MVO-convenant
Veel bedrijven hebben MVO in hun doelstelling staan, maar de praktische invulling verschilt enorm per onderneming. Hoe zit dat bij Smart-M? Werkvoorbereider Gerben Vos, die MVO in zijn takenpakket heeht, zegt daarover: ‘Het moet uiteraard in je DNA zitten om je niet alleen verantwoordelijk te voelen voor je eigen mensen, maar ook voor dat wat er binnen de keten gebeurt. Sommige bedrijven bestellen materialen, grondstoffen en bijvoorbeeld bevestigingsmiddelen zonder zich daarbij de vraag te stellen waar die eigenlijk vandaan komen? Waar worden die geproduceerd? Door wie, onder welke omstandigheden en met welke kwaliteit? Zelfs een bijgeleverd certificaat zegt niet altijd alles.

Ook producenten in het Verre Oosten gebruiken ISO-classificaties voor hun materialen en producten. Het waarborgen en controleren daarvan is lastig. Daarom kijken wij zelf heel kritisch binnen onze keten naar de herkomst van materialen. Dit doen we samen met onze leveranciers, waarvan sommigen ook op locatie zijn gaan kijken of dat wat hun leveranciers beweren, ook qua certificatie, echt klopt. Daarnaast gebruiken wij sohtware waarin we alle certificaten opslaan en bijhouden waar iets vandaan komt. Het liefst doen we zaken met Europese leveranciers, maar je ontkomt er in de metaalwereld nauwelijks aan om ook producten en materialen uit bijvoorbeeld India, China of Indonesië te halen. Daar zijn we dan extra kritisch op.’

Verantwoordelijkheid nemen
‘Wij vinden het onze plicht om erop toe te zien en te promoten dat de ketens waarvan wij onderdeel uitmaken zuiver worden en blijven’, benadrukt Gouda. ‘Dat is ook onze verantwoordelijkheid als mens. We zien gelukkig dat MVO en milieubewust en duurzaam ondernemen ook door onze jeugd wordt omarmd. Iedereen moet zich ervan bewust worden dat we zuiniger om moeten gaan met onze planeet en de mensen die erop wonen. Hopelijk zijn we nog niet te laat en ik hoop ook dat het streven naar duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zo snel mogelijk mondiaal wordt opgepakt. Wij kunnen dat als klein landje niet alleen en internationale bewustwording is in dit kader dan ook cruciaal.’


In het kader van MVO zal er vanuit Europa de komende tijd meer wet- en regelgeving komen waar Metaalunieleden direct of indirect mee te maken krijgen. Meer weten daarover? Stuur dan een e-mail aan Gerard Wyfker, beleidssecretaris Metaalunie, wyfker@metaalunie.nl.
 
MVO-monitor
Om te bepalen of hun onderneming verantwoord onderneemt kunnen Metaalunieleden de
MVO-monitor invullen. Wanneer alle vragen zijn ingevuld krijgt de ondernemer een rapport. De digitale Metaalunie MVO-monitor is het product van het Metaalunie-project ‘Duurzame toekomst MKB-metaal’, uitgevoerd door Metaalunie, Stichting Adviescentrum Metaal en diverse andere partijen. Doel van het project: ondernemers in de MKB-maakindustrie een passend antwoord te geven wanneer klanten (overheden of bedrijven) vragen naar de mate waarop er maatschappelijkverantwoord wordt ondernomen. De transparante en praktijkgerichte digitale Metaalunie MVO- monitor is daarbij een belangrijkmiddel.
De MVO-monitor sluit aan op de ISO 26000, de MVO-/ CO2-prestatieladder en de NEN-zelfverklaring. De MVO-monitor vindt u op www.metaalunie.nl/ Advies/Detail/metaalunie-mvo-monitor.

 

 

Ook interessant