Het kabinet zet in op “Groene Groei” voor een duurzame én economisch sterke toekomst. Metaalunie onderschrijft dat, maar benadrukt dat de maatregelen voor MKB-maakbedrijven haalbaar en betaalbaar moeten zijn. De sector speelt een cruciale rol in de verduurzaming, als producent en leverancier van essentiële technologieën, zoals windturbines, warmtepompen en CO₂-opslagsystemen.
Hoewel de taal in het regeerakkoord en de Miljoenennota 2025 veelbelovend is, waarschuwt Metaalunie voor de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Juist deze terreinen zijn van vitaal belang voor doorbraaktechnologieën die de beschikbaarheid van duurzame energie en circulaire grondstoffen mogelijk maken.
Daarnaast vraagt Metaalunie om een stimuleringspakket dat ondernemers helpt de onrendabele top van duurzame investeringen te financieren. Een belangrijke zorg is de financiering van het energienet. De kosten voor het oplossen van netcongestie, die ondernemers beperkt in verduurzamen en uitbreiden, moeten volgens Metaalunie niet op hen worden afgewenteld. De organisatie pleit voor financiering via de algemene middelen en het gebruik van ETS2 opbrengsten.
Administratieve lasten beperken
De invoering van de Europese CSRDrichtlijn brengt administratieve lasten met zich mee. Metaalunie pleit voor een pragmatische aanpak: gebruik gegevens efficiënter en stel rapportageverplichtingen uit wanneer ze geen concrete waarde toevoegen. Met betrekking tot CBAM geldt een soortgelijke oproep; bouw een drempel in waaronder een ondernemer geen CO2 berekeningen hoeft aan te leveren voor eigen import van buiten de EU. Het kabinet heeft plannen voor een Reductieprogramma Regeldruk. Metaalunie dringt erop aan dat deze problematiek hier onderdeel van wordt.
Circulaire economie en Europees speelveld
Metaalunie benadrukt het belang van een gelijk speelveld binnen de EU op het gebied van grondstoffen en energie en roept het kabinet op hier prioriteit aan te geven. Daarnaast is verdere invulling van het Nationaal Programma Circulaire Economie noodzakelijk, met voldoende financiële middelen. Metaalunie ziet circulair ondernemen niet alleen als een antwoord op grondstoffenschaarste, maar ook als een kosteneffectieve maatregel tegen klimaatverandering.
De oprichting van het Nederlandse Materialen Observatorium, waarbij Metaalunie nauw betrokken is, wordt met enthousiasme ontvangen. Dit initiatief versterkt de grip op de beschikbaarheid van grondstoffen voor de Nederlandse maakindustrie.
Versnellen voor de toekomst
Metaalunie blijft het kabinet aansporen om aandacht te houden voor de uitdagingen van MKBmaakbedrijven. Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn essentieel om deze ondernemingen hun maatschappelijke rol te laten vervullen en tegelijkertijd economisch gezond te blijven.
GERARD WYFKER
BELEIDSSECRETARISMILIEU,
ENERGIE EN VERDUURZAMING