U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Actueel » CAO 2021

De cao-onderhandelingen zijn onderweg!

Op 31 augustus zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao gestart. Op deze pagina vindt u de laatste updates over het onderhandelingsproces. Om alle informatie te kunnen lezen dient u eerst even in te loggen. Een deel van de informatie is namelijk alleen voor Metaalunieleden bestemd!

Onderhandelingsdata
De nu bekende onderhandelingsdata zijn 31 augustus 2021, 7 september 2021, 14 september 2021 en 27 september 2021 (reservedatum). Van het resultaat zullen wij u uiteraard op de hoogte houden.

Laatste nieuws

15 september /Heldere taal werkgevers na derde onderhandelingsdag cao’s Metaal & Techniek: Cao moet voldoende ruimte bieden om op werkvloer zaken te regelen

‘De uitgangspunten voor werkgevers in deze cao-onderhandelingen zijn helder en concreet. Het moet een betaalbare, evenwichtige en flexibele cao worden’. Zo formuleerde Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT, na afloop van de derde dag van de onderhandelingen over de cao’s in de Metaal & Techniek, nogmaals de door de werkgevers ingebrachte toetsstenen waaraan een cao-akkoord moet voldoen.

> Lees het hele nieuwsbericht.

8 september / Tweede onderhandelingsdag in teken duurzame inzetbaarheid: Cao moet voldoende ruimte bieden voor maatwerk oudere werknemer

Werkgevers zijn van mening dat de cao effectief toegerust moet zijn op het ontzien van de oudere werknemers. “Onze werkgevers blijven graag gebruik maken van de kennis, expertise en ervaring van de oudere werknemer. Die moet fit en productief de eindstreep halen. Het verder ontwikkelen en implementeren van beleid voor duurzame inzetbaarheid in de komende cao-periode is voor werkgevers dan ook van groot belang”, zei Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT, na afloop van de tweede dag van de onderhandelingen over de cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek).

> Lees het hele nieuwsbericht.

31 augustus / FWT tijdens eerste overlegronde cao: Kritische jaren voor de boeg

Tijdens de eerste onderhandelingsronde over de cao-onderhandelingen voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao Metaal en Techniek), hebben de werkgeversorganisaties, verenigd in de FWT, benadrukt dat veel bedrijven nog in de ban van de coronacrisis zijn. “De klap van de coronapandemie zal nog nadreunen. Hoe hard en hoe lang is onzeker”, zegt Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT. “Wat wel zeker is, is dat de inkoopprijzen en de exploitatiekosten zeer sterk gestegen zijn. Dit heeft een behoorlijke impact op de winstgevendheid van de bedrijven, ondanks een toegenomen orderpositie.”

> Lees het hele nieuwsbericht.

"NIEUWE CAO MOET BETAALBAAR,
FLEXIBEL EN EVENWICHTIG ZIJN"

Binnen afzienbare tijd starten de onderhandelingen die moeten leiden tot een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf. Het moet een betaalbare, evenwichtige en flexibele cao worden als het aan Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie ligt.
‘Betaalbaar mede vanwege de cao-verhogingen in de afgelopen jaren en de druk op de winstgevendheid door niet beschikbare en hoge prijzen van materialen. Evenwichtig als een aantrekkelijke sector voor iedereen. En flexibel omdat de cao niet alle details dicht moet regelen, maar ook ruimte moet laten aan werkgevers en werknemers om op de werkvloer zaken te regelen.’


> Lees het hele artikel uit Metaal+Techniek.