Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Terugbetalen regeling ‘Tegemoetkoming energiekosten’

Nieuws
13 mrt 2024
Terugbetalen regeling ‘Tegemoetkoming energiekosten’

In het kort

  • Bedrijven moeten subsidie geheel of gedeeltelijk terug betalen
  • Hoger voorschot gekregen dan nodig
  • RVO heeft verschillende terugbetalingsmogelijkheden

Vrijwel alle bedrijven die vorig jaar geld hebben ontvangen uit de regeling ‘Tegemoetkoming energiekosten’ (TEK), moeten dat geheel of gedeeltelijk terugbetalen. De TEK was bedoeld om energie-intensieve mkb-bedrijven te helpen, maar doordat de energieprijzen in 2023 daalden waren de uitbetaalde voorschotten hoger dan nodig.

In totaal werd € 156 mln. aan voorschotten uitgekeerd – gemiddeld € 19.000,- per bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de regeling, vanaf begin april de definitieve subsidiebeschikkingen kunnen verwachten. Bij het uitbetalen van de voorschotten is gerekend met energieprijzen en andere parameters die gebaseerd waren op de situatie van het najaar van 2022. De uiteindelijke modelprijzen, waarmee de definitieve subsidie berekend kan worden waar bedrijven met terugwerkende kracht recht op hebben, zijn eind februari vastgesteld. Sinds najaar 2022 zijn de gas- en elektriciteitsprijzen flink gedaald, waardoor de meeste bedrijven een hoger voorschot hebben gekregen dan ze in feite nodig hadden om hun energierekening te voldoen.

Terugbetalingsregelingen
RVO biedt bedrijven die een te hoog voorschot ontvingen verschillende terugbetalingsmogelijkheden. Zo wordt er geen rente gerekend, en mkb’ers kunnen regelingen aanvragen om het verschuldigde bedrag in twee of drie jaar terug te betalen. Als dat niet haalbaar is, kan in overleg met RVO naar een maatwerkoplossing worden gezocht. En wie minder dan € 500,- te veel heeft ontvangen, hoeft helemaal niet terug te betalen.

Meer weten? Neem dan contact op met Metaalunie, Team Ondernemen en Bedrijfsontwikkeling, oef@metaalunie.nl

Gerelateerde artikelen