De Europese staalmarkt bevindt zich nu deze zomer in een rustige staat met een lage vraag en prijsdruk die blijft aanhouden. Een groot aantal afnemers wachten of de prijs nog verder gaat dalen terwijl de producten in de voorbereiding zitten van hun zomerstop.
Ook de verschillende gebeurtenissen in de wereld hebben invloed op de staalmarkt. Vietnamese antidumpingheffingen op Chinese HRC met als gevolg dat verschillende handelsstromen naar Europa verschuiven met als gevolg extra druk op de Europese markt.
Daarnaast zorgt de onduidelijkheid over de maatregelen van president Donald Trump van de Verenigde Staten voor nieuwe spanningen bij exporteurs en fabrikanten van staal waarbij de Europese Commissie verschillende tegenmaatregelen voorbereidt maar ook nog niet precies duidelijk welke vorm deze aan zullen nemen.
EU-Invoerquota en marktdruk
Binnen Europa heeft de staalmarkt een aantal structurele uitdagingen waarbij fabriekssluitingen en een verminderd investeringsklimaat kenmerkend zijn. Staalproducten uit Europa opereren op internationale markt waarbij de druk voelbaar is door de import van goedkopere producten uit andere landen terwijl tegelijkertijd de vraag om te verduurzamen vanuit de EU alsmaar groter wordt. Verschillende beleidsmakers zetten in op een duurzame keten met meer inzet op hergebruik en een lagere co2 uitstoot.
Beperkte bescherming komt vanuit de invoering van het Europese CBAM waarbij op dit moment de co2-heffingen alleen nog gelden voor ruw staal-en halffabricaten geimporteerd van buiten de EU. Een nadeel hiervan is, is dat Europese producten vanwege de gefaseerde invoer van CBAM voorlopig nog een mindere concurrentiepositie hebben ten opzichte van hun collega’s die produceren in landen waar duurzaamheid minder van belang is.
Een positief teken is dat er binnen de EU overlig is over de modernisering van de zogeheten Rules of Origin (oorsprongsregels) zodat deze beter aansluiten op de globalisering en verduurzaming van de wereld en voorkomen dat wetgeving zoals CBAM omzeilt kan worden via complexe eindproducten waarin staal is verwerkt. Verschillende beschermingsmaatregelen zoals quotas zijn door de Europese Commissie aangescherpt waarbij voor koud- en warmgewalste producten door getroffen worden en verschillende antidumpingmaatregelen hebben de import uit Japan, Vietnam en Egypte vrijwel is stilgelegd.
Staalprijzen juli 2025
Op dit moment liggen de Europese staalprijzen nog onder het niveau van juni 2025 maar een opwaartse lijn is misschien al zichtbaar. Zoals gebruikelijk is juli een rustigere periode maar volgens NovioStaal kan dit veranderen en zijn er signalen dat sommige fabrieken hun productie voor Q3 inmiddels hebben ingevuld en hogere prijzen aan het uitproberen zijn bij hun klanten. Ondertussen worden er ook contracten afgesloten door handelaren en andere spelers op de markt om later in 2025 of in 2026 te leveren waarbij men uitgaat van een hogere prijs.
Indicatie prijsontwikkeling:

*Indicatief en geheel vrijblijvend
Producenten in Europa
Tata Steel Nederland wil in het kader van een reorganisatie 1224 voltijdsbanen schrappen, minder dan de eerder aangekondigde 1600. De ingreep maakt deel uit van een breder transformatieprogramma dat gericht is op het verbeteren van de winstgevendheid en concurrentiepositie, met een beoogde besparing van 150 miljoen euro op personeelskosten per jaar. Hoewel vooral managementfuncties getroffen worden, uiten vakbonden zorgen over de grote onzekerheid voor veel medewerkers. De definitieve omvang van de reorganisatie moet nog door de directie worden vastgesteld.
Voor Acciaierie d’Italia heeft de Italiaanse overheid een plan gepresenteerd om Acciaierie d’Italia (AdI) te verduurzamen, met twee scenario’s: één waarin zowel DRI-installaties als elektrische hoogovens (EAF’s) worden gebouwd, en één waarin volledig op EAF-technologie wordt ingezet. De bouw start in 2026, met als doel om tegen 2032–2033 jaarlijks acht miljoen ton staal te produceren. De investering bedraagt circa twee miljard euro. Tegelijkertijd voert AdI gesprekken met drie mogelijke investeerders of overnamekandidaten: Baku Steel, Jindal Steel en Bedrock Industries.
ArcelorMittal neemt een deel van de voormalige Liberty Steel-activiteiten in Luik over, waardoor circa tachtig van de 550 banen behouden blijven. De overname richt zich op specifieke productielocaties om installaties en werkgelegenheid veilig te stellen. Hiermee keert ArcelorMittal terug naar vertrouwd terrein, nadat het in 2019 zijn Luikse activiteiten moest afstoten bij de overname van Ilva in Italië. De uitbreiding in België blijft voorlopig bescheiden van omvang.
Salzgitter heeft van de Duitse defensie goedkeuring gekregen voor het gebruik van zijn staaltype SECURE 500 in militaire toepassingen, zoals voertuigen en beschermingssystemen. Het bedrijf breidt het assortiment uit en verwacht later meer producten onder de merknaam SECURE te lanceren. De vraag naar defensiegerelateerd staal groeit in Europa, mede dankzij nieuwe EU-plannen voor grootschalige investeringen in de defensiesector.
De internationale ontwikkelingen op de staalmarkt raken de Nederlandse maakbedrijven binnen het MKB.
Meer informatie en vragen
Heeft u vragen over export, ondersteuning of internationale marktkansen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Carel van Vliet, adviseur internationaal ondernemen Metaalunie via vliet@metaalunie.nl of 030 - 605 33 44.