Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Exportcontrole strategische goederen

Van exportorder tot levering
16 mei 2023

In het kort

  • Vanwege de internationale veiligheid en sancties gelden strenge regels voor de export en doorvoer van strategische goederen.
  • Strategische goederen zijn militaire goederen en dual-use (= civiel maar mogelijk ook militair te gebruiken) goederen.
  • Deze goederen zijn vermeld op lijsten die door de EU worden vastgesteld.
  • Vaak is voor deze goederen een exportvergunning nodig, soms kan met een melding worden volstaan.
  • Vergunningen moeten vooraf worden aangevraagd bij de Centrale dienst voor in- en uitvoer (CDIU) van de Douane.

Bedrijven die strategische goederen doorvoeren of exporteren, moeten voldoen aan strenge voorwaarden. De Nederlandse regels voor exportcontrole zijn gebaseerd op Europese verordeningen. Bij deze verordeningen zitten lijsten met gespecificeerde goederen. Deze lijsten worden regelmatig herzien.

Militaire goederen
Voor de controle op de uitvoer van goederen die zijn ontworpen of aangepast voor militair gebruik bestaat een gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen. Op deze lijst staan (uiteraard) vuurwapens en allerlei ander oorlogstuig, maar ook specifieke militaire voertuigen, beeldapparatuur, onderdelen voor de vermelde goederen,  biologische, chemische of radioactieve stoffen, gepantserde platen, smeed- en gietstukken van bepaalde materialen en productiemiddelen voor goederen op de lijst.

In de Nederlandse wetgeving is dit verwerkt in het Besluit Strategische goederen. Een toelichting hierop is te vinden in het Handboek VGEM (Veiligheid, Gezondheid, Economie en Milieu) par. 30.06.000.

Dual-use goederen
Dual-use goederen zijn goederen, software en technologie die gewoonlijk worden gebruikt voor civiele doeleinden. Deze goederen kunnen soms ook militaire toepassingen hebben of kunnen bijdragen aan de productie van massavernietigingswapens (zoals kernwapens, chemische strijdgassen of biologische wapens).
Deze is opgenomen als bijlage I in de EU dual-use verordening (laatste versie 2021/821). Als bedrijven goederen willen exporteren die op deze lijst staan, moeten zij daarvoor een vergunning aanvragen. Ook binnen de EU is voor sommige dual-use goederen een vergunning nodig.

De dual-use goederen zijn in tien categorieën onderverdeeld. Aan dual-use goederen is een uit minimaal vijf karakters bestaand alfanumerieke SGP code (strategische goederenpost) toegekend waaruit valt op te maken:

  • In welke categorie zij is ingedeeld en
  • Volgens welk verdrag of regime het goed als gevoelig aangemerkt wordt.

Overzicht van de tien categorieën:

0.    Nucleaire goederen
1.    Speciale Materialen en aanverwante apparatuur
2.    Materiaalverwerking
3.    Elektronica
4.    Computers
5.    Telecommunicatie en informatiebeveiliging
6.    Sensoren en lasers
7.    Navigatie en Vliegtuigelektronica
8.    Zeewezen en Schepen
9.    Ruimtevaart en voortstuwing

Elke categorie is voorts onderverdeeld in vijf groepen:

  • Systemen, Apparatuur en onderdelen
  • Test-, Inspectie- en Productieapparatuur
  • Materialen
  • Programmatuur
  • Technologie

Als uw product niet onder één van deze categorieën valt, is het ook geen dual-use. Bij twijfel is het verstandig de categorie na te lopen die van toepassing kan zijn. Dual-use-goederen hebben doorgaans een onschuldige, civiele toepassing, maar kunnen in de verkeerde handen gebruikt worden voor o.a. militaire doeleinden. Controleer goed of u met dual-use te maken heeft.

Aanvragen vergunning
Voor praktische informatie en het aanvragen van een vergunning kunt u terecht bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer van Belastingdienst/Douane. Telefoonnummer: 088 - 151 21 22.

Meer informatie en handige links
Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie over het Nederlandse beleid ten aanzien van Dual-use goederen, militaire goederen en het sanctiebeleid. Hier vindt u o.a. het handboek strategische goederen.

De Europese Commissie heeft een correlatietabel gepubliceerd voor ondernemers die met exportcontrole te maken hebben. Deze tabel legt een relatie tussen de Gecombineerde Nomenclatuur (GN codes) en de Strategische Goederencodes die in de Verordening gebruikt worden.

Vragen?
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem contact op met ledenadviseur Internationaal Ondernemen, Birgit Voorhuis, via voorhuis@metaalunie.nl of via T: 030-6053344. Ook kunt u terecht bij het Team Ondernemen, Economie en Fiscaliteit, oef@metaalunie.nl.

Gerelateerde artikelen

Cursussen