Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Update V over de importheffingen VS

Nieuws
11 apr 2025
Update V over de importheffingen VS

In het kort

  • Alle ontwikkelingen handelsrelatie VS-Europa op chronologische volgorde
  • Metaalunie volgt en adviseert

President Donald Trump heeft aangekondigd de importtarieven voor Europese producten te verlagen van 20% naar 10%. Dit besluit werd genomen nadat de Europese Unie had aangegeven tegenmaatregelen te nemen op Amerikaanse goederen ter waarde van €21 miljard.

In reactie op deze wijziging heeft de EU besloten de geplande tegenmaatregelen tijdelijk op te schorten voor een periode van 90 dagen. Dit biedt beide partijen de kans om verdere onderhandelingen te voeren en mogelijk tot een definitieve regeling te komen. De verhoging van de tarieven werd oorspronkelijk ingesteld als reactie op eerdere Amerikaanse heffingen op staal en aluminium, maar door het nieuwe voorstel van Trump lijkt er nu ruimte voor een tijdelijke ontspanning in de handelsrelaties.

Het is belangrijk op te merken dat bepaalde producten, zoals staal, aluminium en auto's, uitzonderingen blijven op de verlaging. Deze producten blijven onder de bestaande tarieven van 25%, zoals bepaald eerder dit jaar.

Meer weten?
Voor meer informatie over de impact van deze wijziging op uw producten en importprocessen kunt u contact opnemen met onze Adviseur Internationaal Ondernemen, Carel van Vliet, via oef@metaalunie.nl.
 


10 april

Update IV Importheffingen VS

De Amerikaanse overheid heeft nieuwe importheffingen aangekondigd op producten die naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. Deze maatregelen vallen onder het zogeheten Reciprocal Tariff Policy, dat op 1 februari 2025 is ingegaan.

In een factsheet van het Witte Huis, gepubliceerd op 2 april 2025, is aangegeven dat er uitzonderingen gelden voor een aantal producten. Deze uitzonderingen zijn gespecificeerd in een lijst volgens de Harmonized Tariff Schedule of the United States (HTSUS), de Amerikaanse tegenhanger van het Europese Harmonized System (HS). Dit wordt wereldwijd gebruikt voor het classificeren van goederen die internationaal verhandeld worden.
 


3 april

Update III Importheffingen VS

Hoewel sommige Koninklijke Metaalunie-leden te maken kunnen krijgen met de door Donald Trump aangekondigde nieuwe importheffingen, is de impact voor staal- en aluminiumproducten beperkt. Voor staal- en aluminiumproducten, auto-onderdelen en auto’s die al onder de bestaande Section 232-tarieven vallen, gelden uitzonderingen. Voor deze producten komen er geen extra invoerheffingen onder het zogenoemde Reciprocal Tariff-beleid. Dit biedt zekerheid voor Nederlandse MKB-maakbedrijven die staal- en aluminiumproducten exporteren naar de Verenigde Staten.

Beperkte impact op staal en aluminium 
De Section 232-tarieven, die in februari 2025 zijn ingevoerd ter bescherming van de Amerikaanse industrie, blijven ongewijzigd. In het factsheet van het Witte Huis staat dat producten die al onder deze tarieven vallen, worden uitgezonderd van aanvullende maatregelen.

Onderzoek naar handelsrelaties 
Naast de invoering van het Reciprocal Tariff-beleid zal de Amerikaanse regering als eerste stap een onderzoek starten naar "niet-wederkerige" handelsrelaties met alle handelspartners. Dit onderzoek richt zich onder andere op:

  • tarieven op Amerikaanse producten;
  • discriminerende belastingen op Amerikaanse bedrijven;
  • niet-tarifaire handelsbarrières;
  • wisselkoersmaatregelen die Amerikaanse bedrijven benadelen;
  • andere handelspraktijken die markttoegang beperken of eerlijke concurrentie bemoeilijken.

Wat betekent dit voor Nederlandse metaalbedrijven? 
Hoewel sommige Metaalunieleden te maken kunnen krijgen met de nieuwe importheffingen, is de impact voor staal- en aluminiumproducten beperkt. Metaalunie adviseert haar leden de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. De organisatie blijft in contact met relevante instanties en zal haar leden informeren over verdere consequenties en mogelijke acties.
 


21 maart

Update II Importheffingen VS

De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat de inwerkingtreding van de eerste tranche tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse extra 25% invoerrechten op staal en aluminium op, inclusief enkele afgeleide producten, uitstelt tot medio april. Het betreft de tegenmaatregelen uit 2018/2020, dus niet de extra, nieuwe tegenmaatregelen voor Amerikaanse export waar nu een consultatie over loopt. De Europese Commissie doet dit, in de hoop dat een dialoog met de VS mogelijk is.

“We zijn blij het met uitstel van de Europese Commissie, omdat daarmee wat tijd wordt gewonnen om verder te onderhandelen. We moeten blijven streven naar een verdrag met vrije handel en de VS overtuigen dat zij op langere termijn hier zelf ook niet beter van worden”, zegt Paul Verlinden Beleidssecretaris Internationale handel van Koninklijke Metaalunie.
 


13 maart

Update I Importheffingen VS

Zoals verwacht hebben de VS 25% invoerrechten op staal en aluminium gelegd, inclusief enkele afgeleide producten. De Europese Commissie heeft direct gereageerd en heeft tegenmaatregelen aangekondigd. Deze betreffen dezelfde maatregelen uit 2018 en 2020, en worden ingezet om de schade van 8 miljard aan EU-staal – en aluminiumexport te compenseren.

 “Niet alleen ondernemers die naar Amerika exporteren, worden door de maatregelen getroffen”, reageert Paul Verlinden, beleidssecretaris Internationaal Ondernemen van Koninklijke Metaalunie. “We zien momenteel overal importheffingen en tegenmaatregelen opduiken. De supply chain van onze maakindustrie is wereldwijd sterk met elkaar verbonden. Ondernemers zullen goed moeten analyseren welke gevolgen deze ontwikkelingen hebben voor zowel hun export als hun inkoop.”

Omdat de verwachting is dat de VS de lijst van producten waar heffingen op worden toegepast veel groter zal zijn, heeft de Commissie inmiddels een voorlopige lijst gemaakt van Amerikaanse producten waar Europa importheffingen op wil toepassen. Het gaat hier om het herstellen van een schade van potentieel 18 miljard euro. Deze voorlopige lijst (vanaf pagina 73011000 bevat het metalen producten) omvat met name industriële en landbouwgoederen en het is nog niet duidelijk welk percentage per productsoort wordt geheven. Geïnteresseerden kunnen deze voorlopige lijst hier (zie download onder het artikel) inzien. De Europese commissie heeft aangegeven bereid te zijn met de Amerikaanse regering te onderhandelen om escalatie van het handelsconflict te voorkomen.

Het is nog niet goed te overzien wat de gevolgen gaan zijn van de handelsoorlog die de VS heeft ontketend. Het beleid van Trump is onvoorspelbaar en lijkt met de dag te veranderen. Alleen al die onvoorspelbaarheid geeft veel spanningen op de wereldmarkt. De VS zijn de op vier na belangrijkste handelspartner van Nederland en de op één na grootste afzetmarkt buiten Europa. In 2023 bedroeg de totale Nederlandse export naar de VS 33,8 miljard euro, waarvan bijna de helft industriële producten.

Voor meer uitleg zie: EU prolongs tariff suspension for US products.


13 februari

Importheffingen

Koninklijke Metaalunie is verontrust over de invoering van de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium en roept de Nederlandse overheid op om zich binnen de EU sterk te maken voor het schrappen van deze maatregel. “Mocht dit niet slagen, dan is een tegenreactie noodzakelijk om de negatieve gevolgen te beperken”, zegt Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen Metaalunie. “Deze importheffingen schaden de Nederlandse economie, vergroten geopolitieke spanningen en zetten de handelsrelatie met de Verenigde Staten onder druk.”

Op 10 februari kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij een importheffing van 25% invoert op staal en aluminium. Volgens Verlinden heeft deze maatregel, die op 12 maart 2025 ingaat, grote gevolgen voor Europese staalproducenten en kan ook de Nederlandse maakindustrie raken. “Het is nog onduidelijk of afgeleide producten onder de heffingen vallen, maar signalen wijzen erop dat de lijst met getroffen producten breder zal zijn dan alleen de basisproducten. Metaalunie volgt de ontwikkelingen op de voet en informeert haar achterban zodra er meer duidelijkheid is”, aldus Verlinden.

De VS zijn de op vier na belangrijkste handelspartner van Nederland en de op één na grootste afzetmarkt buiten Europa. In 2023 bedroeg de totale Nederlandse export naar de VS 33,8 miljard euro, waarvan bijna de helft industriële producten.

Cursussen