Met sommige dingen houd je rekening, je probeert je erop in te stellen; maar als het dan echt zover is, moet je toch even slikken. Dat is een beetje het gevoel dat ik had toen de Amerikaanse regering bekend maakte importheffingen op staal en aluminium in te voeren. Een zorgelijke ontwikkeling! Een heffing van 25% op deze producten raakt niet alleen de Europese staalproducenten, maar kan ook grote gevolgen hebben voor de Nederlandse MKB-maakindustrie. Onze bedrijven zijn sterk afhankelijk van een stabiele internationale handel en juist dit soort protectionistische maatregelen zet onze exportpositie onder druk.
De Verenigde Staten zijn een belangrijke handelspartner voor Nederland. In 2023 exporteerden wij voor bijna 34 miljard euro naar de VS, waarvan een groot deel industriële producten betrof. Het is nog onduidelijk welke afgeleide producten precies onder de heffingen zullen vallen, maar de signalen wijzen erop dat de impact verder reikt dan enkel staal en aluminium. Dat baart ons zorgen. Want als de toeleveringsketen wordt verstoord, heeft dat direct invloed op de kostprijs en concurrentiepositie van onze ondernemers.
Koninklijke Metaalunie volgt deze ontwikkelingen op de voet. We laten het hier niet bij zitten en roepen de Nederlandse overheid en de EU op om snel in actie te komen. Europa moet laten zien dat het opkomt voor haar ondernemers en met maatregelen komen die de negatieve impact op de MKB-maakindustrie zo veel mogelijk beperken. Wij verwachten van Brussel een doordachte reactie, waarbij niet alleen wordt gekeken naar vergeldingsmaatregelen, maar vooral naar hoe we onze eigen industrie kunnen ondersteunen.
Het is cruciaal dat de Nederlandse maakindustrie niet onnodig wordt getroffen door deze handelsbarrières. Wij blijven dan ook nauw in contact met onze leden om de gevolgen scherp in beeld te houden en de belangen van de sector te behartigen. De komende tijd zullen we ons, samen met andere brancheorganisaties en overheidsinstanties, blijven inzetten voor een open en eerlijke handel waarin onze ondernemers hun werk kunnen blijven doen zonder oneerlijke concurrentie. Krachten bundelen is het sleutelwoord, Europa moet een sterk signaal afgeven en daar niet te lang mee wachten!
Mark Helder,
Voorzitter Koninklijke Metaalunie