Operatie Beethoven. Wat een fraaie titel voor een overheidsstimulering-op-maat niet te weeg brengt ... Kort nadat de mooie klanken van het demissionaire kabinet de oren van ASML hadden bereikt, werd de liefde voor Nederland weer omarmd door het Veldhovens bedrijf. Dat is op zich goed nieuws; goed voor de werkgelegenheid, goed voor de innovatiekracht van Nederland en goed voor alle MKB-maakbedrijven die toeleveren aan en samenwerken met ASML. Ze maken immers deel uit van hetzelfde ecosysteem.
Na deze Beethovenoperatie is het volgens MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof nu tijd voor een operatie Hazes. Hij haalde daarbij de kraker 'Een beetje verliefd' aan. Hij bedoelde daarmee dat de alom aanwezige ‘liefde’ voor het mkb nu maar eens echt moet worden omgezet in actie, beter en gerichter beleid en vertrouwen. Wie de tekst kent van deze Hazes-kraker, weet dat het niet zo goed afliep voor André. Hij bleef namelijk na een veelbelovende flirt toch alleen achter, naast een lege kruk.
Zo voelt het nu ook een beetje met het mkb. Het is eigenlijk weer het aloude liedje: het mkb wordt genoemd en geroemd, maar langzamerhand wordt het ondernemingsklimaat voor het mkb slechter en slechter. Er ontstaat allerlei onrust over beleidsvoornemens waarvan sterk de indruk bestaat dat de rekening ervan op het bordje van MKB-maakbedrijven terecht komt. Zo is er grote bezorgdheid over de dreigende verhoging van de energiebelasting en de CO2-heffing en – opnieuw - verlaging van de mkb-winstvrijstelling.
Ik begrijp dat er reden is om hier en daar geld te vinden. Nederland staat namelijk voor enorme opgaven die veel geld kosten zoals de energietransitie en de woningbouwopgave. En nu dus de (financiële) helpende hand aan ASML. Maar laten we bij het oplossen van deze uitdagingen en vooral het financieren ervan, niet de verdienkracht van het mkb uit het oog verliezen. Verdienkracht die nu al onder druk staat door netcongestie, regeldruk, weer een dreigende verhoging van het wettelijk minimumloon en de verduurzamingsopgave. En; we hebben in Nederland meer regionale ‘pareltjes’ naast de BrainPort Eindhoven. Denk bijvoorbeeld aan het agrocluster in de Noordoostpolder of het grote netwerk van MKB-maakbedrijven in Twente. Ook zij verdienen aandacht!
MKB-maakbedrijven zijn onmisbaar bij het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen die ons land heeft. Deze mkb-bedrijven hebben weinig andere keuze dan te zitten waar ze zitten. Het buitenland is geen optie. Het is dát of ze verdwijnen en houden op te bestaan. Iets dat vervolgens de grote bedrijven, waar ze toeleverancier van zijn, ook raakt. Zitten we straks niet met één, maar met twee lege krukken...
Mark Helder
Voorzitter Koninklijke Metaalunie