In de metaaltechniek zijn de carrièremogelijkheden eindeloos, maar vaak nog te onzichtbaar. Het Ontwikkelpad Metaal, sinds kort beschikbaar, brengt daar verandering in met een overzichtelijke praatplaat vol functies, opleidingsroutes en groeikansen. Jurjen van Ligten, beleidsmedewerker Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Koninklijke Metaalunie, en Ronald van de Merwe, directeur-eigenaar van Voscon bv in Vlaardingen, delen hun enthousiasme over dit hulpmiddel dat bedrijven én vakmensen vooruithelpt.
“Het Ontwikkelpad Metaal is een overzicht van functies die bestaan binnen een metaalbedrijf, van productiemedewerker, servicemonteur, lasser tot productieleider,” vertelt Jurjen van Ligten. “Het laat zien waar je kunt instromen, overstappen of doorgroeien. Met een klik zie je welke opleidingen daarbij horen, van mbo en hbo tot branche-erkende cursussen. Het helpt bij het ontdekken welke carrièremogelijkheden de metaaltechniek biedt.” Volgens hem is dat hard nodig. “Veel mensen denken dat metaal vies, zwaar en slecht betaald werk is. Dat beeld klopt niet. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar die zijn vaak onzichtbaar. Dit hulpmiddel maakt ze concreet, niet alleen voor scholieren, maar ook voor zij-instromers of werkzoekenden die een overstap overwegen. Maar ook binnen bedrijven zelf: het is een praatplaat voor medewerkers én werkgevers die samen kijken welke groeikansen of andere werkzaamheden er zijn binnen het bedrijf. Maar bijvoorbeeld ook als onderdeel van een re-integratietraject.”
Van regionaal idee naar landelijke tool
Het idee begon vanuit het programma ‘Mensen maken de Transitie’, en groeide landelijk met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Het ministerie zag de potentie en rolde het uit naar arbeidsmarktregio’s, UWV en gemeenten,” zegt Jurjen. “Voor werkcoaches is het een eyeopener. Zij weten vaak te weinig van techniek, maar kunnen nu gericht adviseren: ‘Begin hier, volg deze cursus, en je komt daar.’” Het Ontwikkelpad Metaal staat op de website van Het Aanvalsplan Techniek, een samenwerking van techniekbranches en vakbonden, waaronder Metaalunie. “En vanaf 28 maart is er een digitale tool en toolbox bijgekomen,” vult Jurjen aan. “Plus: werkgevers kunnen via de SLIM-regeling subsidie krijgen voor opleidingen, voor nieuwe én bestaande medewerkers.”
Voscon omarmt de praatplaat
Bij Voscon bv, een metaalbedrijf met een rijke historie in Vlaardingen, ziet directeur-eigenaar Ronald van de Merwe het Ontwikkelpad Metaal als een schot in de roos. “Ik gebruik het als praatplaat om jongeren te laten zien wat metaal biedt. Het is zoveel meer dan lassen en verspanen,” zegt hij enthousiast. Als de Vos Constructies opgericht in 1973 door Hans de Vos en in 1984 geworden tot het huidige Voscon VBS bv, groeide van een kleine machinefabriek tot een bedrijf met bijna 60 vaste medewerkers en 30 inhuurkrachten. Ronald, die in 2014 toetrad tot de directie, kent de sector door en door. “Ik wilde nooit met m’n pa werken. Dat is toch anders gelopen. Ik heb hier van alles gedaan: werkvloer, buitendienst, werkvoorbereiding. Nu leid ik het bedrijf. We maken alles, van kleine pannetjes tot constructies van 900 ton voor klanten van de Tweede Maasvlakte tot Ridderkerk.”
Groeikansen voor team en talent
Voor Ronald is het Ontwikkelpad Metaal niet alleen voor jongeren die zich nog aan het oriënteren zijn op een opleiding of baan, maar ook voor zijn team. “Ik laat medewerkers zien: dit zijn je paden binnen Voscon. Wil je groeien? Hier zijn je opties. Het opent ogen, ook voor ons als bedrijf.” Ongeveer 40% van zijn personeel is intern opgeleid, vaak via bbl-trajecten, met een verloop van slechts 6%. “Samen met Skills4Skills brengen we in kaart: je bent nu hier, hoe komen we daar? Het ontwikkelpad maakt dat tastbaar.” Hij hangt de praatplaat ook op bij projecten via het Techniek Oriëntatie Vlaardingen (TOV). “Ik laat kinderen zien: wil je die functie, dan is dit je route.”
Praktijkleren met passie
Ronalds passie voor opleidingen reikt verder. “We doen hier van alles: snuffelstages, maar ook talentenklassen voor basisschoolkinderen die theorie lastig vinden. Die komen hier elk kwartaal ruiken aan metaal – lassen, zetten, tekenen. Volgend jaar heb ik al zes stagiaires uit dat traject!” Het Ontwikkelpad Metaal helpt hem dat verhaal te vertellen. “Ik laat zien: dit kun je worden, en zo kom je er.” Samen met twintig andere technische bedrijven in Vlaardingen werkt Voscon aan een eigen praktijklocatie. “Vanaf september van dit jaar starten we daar met theorielessen en praktijk op één plek. De gemeente steunt ons, bedrijven leveren materialen en opleiders. Het is een investering in de toekomst.”
Een levend instrument
Jurjen ziet het Ontwikkelpad Metaal als een levend instrument. “Dit is versie 1.0, maar het groeit. Vier keer per jaar kunnen we updates indienen bij het ministerie – extra functies, opleidingen zoals de 5000 cursussen van OOM, zelfs links met metalektro of agrotechniek.” Voor Ronald is het ook strategisch. “Kleinere bedrijven worstelen met overzicht. Dit helpt je een functiehuis op te zetten en gericht te ontwikkelen. Geen dikke-duimwerk meer.”
Samen de sector zichtbaarder maken
Beiden willen de metaalsector zichtbaarder maken. “Samenwerken is key, zeker met vergrijzing en tekorten,” zegt Ronald. “Ik vind het prima als iemand naar een ander metaalbedrijf gaat, als ze maar in de techniek blijven.” Jurjen sluit af: “Het Ontwikkelpad Metaal is een begin. Het laat zien dat de MKB-maakindustrie vol kansen zit – voor iedereen. Met deze praatplaat, subsidies en praktijkvoorbeelden zoals Voscon bouwen we aan een toekomst waarin talent niet verloren gaat, maar juist wordt gevonden en ontwikkeld.”
Kader
Het Ontwikkelpad Metaal biedt inzicht in functies, vaardigheden en opleidingsroutes in de metaaltechniek. Voor zij-instromers, werkzoekenden, loopbaancoaches en werkgevers is het een praktische gids. Meer info, inclusief de SLIM-subsidie en digitale toolbox, vind je op www.aanvalsplantechniek.nl. Voor Voscon en techniekoriëntatie in Vlaardingen: www.voscon.nl. Neem voor vragen contact op met je regionale Metaalunieconsulent.