Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Overige artikelen | 22 mei 2025

Gezamenlijke ontwikkeling verpakkingsmachine en automatisch geleid voertuig

De woorden samenwerking en knuffelen komen voorbij als Stan Maas en Willem Lepelaars praten over hun partnerschap. Hostma maakt het staal- en constructiewerk voor Nippers palletverpakkingsmachine en AGV (automatisch geleid voertuig) voor palletverplaatsing. Hostma zet op zijn beurt deze AGV in voor de aan- en afvoer bij zijn freesbanken.

De woorden samenwerking en knuffelen komen voorbij als Stan Maas en Willem Lepelaars praten over hun partnerschap. Hostma maakt het staal- en constructiewerk voor Nippers palletverpakkingsmachine en AGV (automatisch geleid voertuig) voor palletverplaatsing. Hostma zet op zijn beurt deze AGV in voor de aan- en afvoer bij zijn freesbanken. “Zo is de cirkel rond.” 

De onbemande palletwagens krijgen vaak een naam. “Liefst een vrouwennaam”, zegt Willem Lepelaars, een van de oprichters en sales director van machinebouwer Nipper in Bergeijk. Hij spreekt liefdevol van robots als hij het over zijn AGV’s heeft. “Aan de directe collega’s van de robot vragen we hoe ze moet heten. Dat zorgt meteen voor een band. Er moet liefde voor het apparaatje zijn.”

Oogcontact
Nipper, opgericht in 2013, startte met het volautomatisch verpakken van producten op pallets, voor bescherming tijdens transport. Lepelaars: “Dat doen we met een Stretch Hood-machine, ook wel rekhoesinstallatie genoemd. Die meet de palletmaat en -beladingshoogte op en maakt een elastische hoes op maat die over de belading en pallet wordt getrokken.”

Een recent product is de AGV, voor intern, horizontaal pallettransport. “De compacte palletrobot heeft weinig bewegingsruimte nodig en is omnidirectioneel: hij kan alle richtingen op bewegen. Daardoor is hij goed in te passen in een bestaande situatie waar de opstelling van machines en gangpaden al vastligt. Dankzij de camera met lichtbalkje maakt de robot ‘oogcontact’ met je. Volgens wetenschappers voelen mensen zich veiliger als ze gezien zijn.”

Regionale machinebouwers
Het staal-, rvs- en constructiewerk komt bij Hostma in Eersel vandaan. Eigenaar Stan Maas startte in 2017 op 21-jarige leeftijd zijn metaalbedrijf, met één medewerker. Inmiddels werken er twintig mensen en onlangs verhuisde hij naar een groter pand. Maas: “We leveren monodelen en geassembleerd werk aan regionale machinebouwers. Die leveren wereldwijd aan de agrarische, food- en semiconductorbranche, en aan een klant die elektrische jeeps bouwt voor ondergrondse mijnbouw.” Hostma ontwikkelde voor eigen gebruik een beladingsmachine die drie freesbanken bedient. Maas: "Hij handelt verschillende producten af, door elkaar heen. Binnenkort komt daar de AGV van Nipper bij en dan verloopt de belading volautomatisch.” Lepelaars: “Ons product voegt dan iets toe bij Hostma. Zo is de cirkel rond.”


‹‹ Zoek lokaal naar een toeleverancier, vaak heb je dezelfde mentaliteit ››
 

Dezelfde mentaliteit
Maas en Lepelaars vonden elkaar op zakelijk vlak in het dorp waar ze allebei wonen. Maas: “Willem zat net als ik in de beginfase en ik heb hem gewoon gebeld: volgens mij passen wij bij elkaar.” Lepelaars beaamt dat voluit. “Zoek lokaal naar een toeleverancier, vaak heb je dezelfde mentaliteit. Loop je tegen een probleem aan, dan ga je even naar elkaar toe.” Maas: “In betrokkenheid zit de winst. Persoonlijk contact helpt daarbij.”

Feedback op constructietekeningen
Hostma en Nipper liggen op een kwartiertje rijden van elkaar. Nipper zat voorheen op hetzelfde industrieterrein in Eersel, maar verhuisde naar een groter pand in Bergeijk. Lepelaars: “Oorspronkelijk zou Hostma onze achterbuurman worden, maar de stroomvoorziening die hij nodig heeft, lukte daar niet. Maas neemt regelmatig een kijkje bij Nipper, soms ook met zijn productiemedewerkers. “De AGV’s zijn een complex product, je moet weten waar je op moet letten. Wij geven feedback op de constructietekeningen van Nipper en onze aanvullingen voor bepaalde specificaties of gereedschappen zetten we in hun tekeningenpakket. Een constructie moet voor ons goed te maken zijn en Nipper de oplossingen brengen die zij voor ogen hebben.”

Credits
Hun partnerschap is gebouwd op wederzijds vertrouwen, zeggen beide heren. Maas: “Wij werken met een vrijwel open calculatie.” Lepelaars: “Als een offerte uit de bocht vliegt, dan kun je naar een ander lopen of je vraagt waar het hem in zit.” Ze hebben geen NDA (Non-Disclosure Agreement) afgesloten. Lepelaars: “Het is een kwestie van alles bespreekbaar maken, dan kom je er altijd uit. Hostma draagt zijn kennis en kunde bij waarop wij kunnen groeien. Wij geven terug door meer productie bij hen te leggen. Zoals het draai- en freeswerk voor onze palletverpakkingsmachine. Stan krijgt uiteraard de credits als hij iets slims toevoegt aan ons product.”


‹‹ Ik heb hem gewoon gebeld: volgens mij passen wij bij elkaar ››
 

Klanten knuffelen
Nipper werkt met verschillende partners samen. Lepelaars: “Zouden wij alles zelf moeten doen, zoals op het gebied van software en elektronica, dan kregen we dat nooit voor elkaar met dertig medewerkers. Wij worden gelukkig van partnerschap.” Van nieuwe klanten verwacht Nipper dat ze bereid zijn om hun totale productieproces onder de loep te nemen. Lepelaars: “Automatisering behelst meer dan een robot aan een productielijn toevoegen. En: omarmen jouw mensen deze automatisering eigenlijk wel? In de verkennende fase knuffelen we de klant. Zo noemen we dat bij Nipper. Wij willen een klant die terug knuffelt, die openstaat voor een partnerschap.”


Ook een interessante samenwerking aangegaan? Laat het ons weten via redactie@metaalunie.nl.

Ook interessant

Adverteren in M+T

Wilt u in contact komen met leden van Metaalunie? Dan is Metaal + Techniek een uitermate geschikt platform.

De totale verspreide oplage van Metaal + Techniek is 12.000. En met een meeleesfactor van 3 is het werkelijke bereik ruim 36.000 professionals.

Meer informatie? 

Elma Media BV
 

Reinier Terpstra
0226 - 331 693
06 - 127 455 45
r.terpstra@elma.nl

 

Jochem Meijer
06 - 412 744 13
j.meijer@elma.nl