Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Uit het archief | 17 jul 2024

DE JONG CONSTRUCTIEWERKPLAATS

De Jong start als een smederij. De werkzaam­heden bestaan hoofdzakelijk uit het beslaan van paarden en houten wielen voorzien van stalen banden. In 1913 groeit de smederij en vraagt Hein een vergunning aan om uit te breiden.

De duik in het verleden begint deze maand in het jaar dat Ellis Island wordt geopend, de plek waar alle immigranten de Verenigde Staten van Amerika binnenkomen. In datzelfde jaar krijgt Rudolf Diesel patent op de dieselmotor, wordt de Centrale Commissie voor de Statistiek opgericht en lanceert de Franse baron Pierre de Coubertin het idee de Olympische Spelen in moderne vorm te doen herleven.

In Dordrecht vraagt Hendrikus de Jong (geboren op 3 september 1867), smid van beroep, een vergunning aan om een smederij te starten. Op 4 april 1892 wordt de vergunning verleend en kan Hendrikus (Hein) zijn start maken. Firma H. de Jong wordt opgericht en vestigt zich aan de Varkenmarkt 5 te Dordrecht, het pand dat is gefinancierd door moeder Dorothea Lemans. Hein trouwt op 28 november 1888 met Maria Smit, zij is weduwe en heeft al een dochter Elisabeth Fischer. Samen krijgen Hein en Maria acht kinderen.

Van paarden tot vrachtwagens
De Jong start als een smederij. De werkzaam­ heden bestaan hoofdzakelijk uit het beslaan van paarden en houten wielen voorzien van stalen banden. In 1913 groeit de smederij en vraagt Hein een vergunning aan om uit te breiden. Dat doet hij ook in 1919. Deze vergun­ ning wordt ook verleend door burgemeester en wethouders van Dordrecht. Aan de overkant van de werkplaats had Fa. H. de Jong een pakhuis/magazijn. De werkplaats op de Varkenmarkt liep door naar de Knolhaven, waar ook een ingang was. Op de foto en de te­ kening ziet u de stalen balken liggen die klaar­ lagen om verwerkt te worden. Het derde pand van links is het pand van Fa. H. de Jong. Op 13 maart 1930 overlijdt Hein de Jong op 62­jarige leeftijd. Drie zonen van Hein – Dirk, Cees en Siem – nemen de leiding over. De werkzaam­ heden omvatten inmiddels het vervaardigen van kipconstructies op vrachtwagenchassis.

 

 

Stage, oorlog, baan
De bedrijfswagens van Fa. H. de Jong zijn, net als tegenwoordig, voorzien van de bedrijfs­naam en een adres plus telefoonnummer. Het telefoonnummer dat het bedrijf nu nog steeds gebruikt, is een deel van het oude nummer van toen. Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, gaat Adrie Peters stagelopen bij Fa. de Jong. Na zijn stage gaat hij het leger in en dan breekt de oorlog uit. In 1945 treedt hij weer in dienst bij Fa. de Jong. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw zeven kinderen, onder wie Harry, die later een belangrijke rol inneemt bij Fa. de Jong.

Allround constructiewerkplaats
In de jaren ’60 komt de gemeente Dordrecht met saneringsplannen voor de Varkenmarkt en omgeving. De smederij moet verhuizen. In 1968 verhuist Fa. de Jong van de Varkenmarkt naar de Grevelingenweg 12, op het nieuw aangelegde industrieterrein “de Staart”. Verder wordt het bedrijf dit jaar overgenomen door John en Henny de Jong, de zonen van Dirk en Cees. Het bedrijf verandert steeds meer in een allround constructiewerkplaats, waarvan de klanten voornamelijk uit de aannemerij komen. Op 6 november 1969 worden de panden aan de Varkenmarkt gesloopt.

 

 

Restauratiewerk
In de jaren daarna treedt Harry Peters, net als zijn vader, in dienst bij Fa. H. de Jong. In 1976 verongelukt Henny de Jong en John de Jong zet het bedrijf alleen voort. In 1982 stapt Harry in de directie en voert samen met John de leiding. Harry’s vader gaat met pensioen in 1984. In 1988 neemt Harry Peters het bedrijf in zijn geheel over, John de Jong verlaat het bedrijf. De werkzaamheden worden uitgebreid met restauratiewerk aan historische objecten. In 1994 treedt Harry’s zoon Danny in dienst bij Fa. H. de Jong. In 2007 wordt hij toegevoegd aan de directie. Harry en Danny hebben samen de leiding over het bedrijf. In 2017 trekt Harry zich terug uit de leiding van het bedrijf. Hij blijft wel dagelijks betrokken. Firma H. de Jong wordt een bv en in 2020 is Harry 50 jaar in dienst bij de Jong!

Vandaag de dag variëren de werkzaamheden van het bedrijf; van het leveren en monteren van constructies en onderdelen in staal, rvs én aluminium, restauraties, machinebouw, trappen, hekken en speciale projecten tot aan meubelen toe.

 

Ook interessant