Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Vertrouwen werkt twee kanten op

Blog
Vertrouwen werkt twee kanten op

Op de Hannover Messe heb ik deze week gezien hoe enorm innovatief Nederlandse ondernemers zijn. Een van de beurshallen was speciaal ingericht voor 90 Nederlandse startups. Van een energieopslagsysteem op zee, tot een cv-ketel met waterstof-techniek, tot AGV’s met een robotarm; Nederland kent veel prachtige innovatieve ontwikkelingen. Ze dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken als de energietransitie en het personeelstekort. Niet voor niets was EZK-minister Micky Adriaansens aanwezig. Ze sprak over het belang van innovatie en samenwerking over grenzen heen. 

Het zijn woorden die je verwacht van een EZK-minister, maar ze worden door veel Nederlanders met argusogen bekeken. Met name dat hierboven genoemde woord samenwerking. Als je iets samen wil oppakken, moet je er vertrouwen in hebben dat de bijdrage van de ander goed zal uitpakken. We weten allemaal dat het vertrouwen van de burger in de overheid flink gedaald is. Vertrouwen werkt twee kanten op. Dus, hoeveel vertrouwen hebben politici in ondernemers om maatschappelijke vraagstukken op te lossen? Ik vraag dat omdat veel mkb-ondernemers zich op dit moment niet door de politiek gezien en gewaardeerd voelen, en omdat er veel beleid en regels zijn die het ondernemers extra lastig maken. 

Ter illustratie: Ik heb op de beurs innovatieve machines gezien die een heel groot percentage van de stikstofuitstoot op een boerderij afvangen. Geen enkele boer investeert echter nu in deze machines omdat er grote onzekerheid is ontstaan over de toekomst van boeren in Nederland. De beleidsmatige en modelmatige aanpak faalt hopeloos, en staat zelfs pragmatische oplossingen in de weg.

Er zijn in Nederland tal van innovatieve mkb-maakbedrijven die niets anders doen dan op een praktische manier problemen oplossen. Die moeten we gewoon hun gang laten gaan en de ruimte en het vertrouwen geven dat te doen. En dan niet eens met een grote zak geld, maar vooral door te begrijpen waar ondernemers echt behoefte aan hebben, zoals:

  • Een lagere regeldruk en regelgeving die ‘mkb-proof’ is.
  • Het opschalen van dat wat werkt. Stimuleer om innovaties in meer bedrijven concreet toe te passen in processen.

En tot slot aan alle politici: Benieuwd naar wat de mkb-maakindustrie nog meer nodig heeft om onbegrensd te innoveren? Neem een kijkje op onze vernieuwde website, via www.metaalunie.nl/lobby.


Adriaan Vonk, directeur Koninklijke Metaalunie

Gerelateerd