Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Tweede Kamer wil regeldruk indammen en voorkomen

Nieuws
08 mrt 2024
Tweede Kamer wil regeldruk indammen en voorkomen

In het kort

  • Tweede Kamer neemt moties aan om regeldruk aan te pakken
  • Belangrijk dat moties door ministeries serieus worden uitgevoerd
  • Onderdrempels voor kleine mkb noodzakelijk

De Tweede Kamer heeft een reeks moties aangenomen waarmee zij de regeldruk voor ondernemers wil indammen en voorkomen. Zo moeten nieuwe verplichtingen waar mogelijk een uitzondering of lichter regime bevatten voor kleine bedrijven en moeten regels ook altijd voor het mkb uitvoerbaar zijn. Moties van ChristenUnie en CDA maken ook mogelijk dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) hier nadrukkelijker op kan toetsen. Koninklijke Metaalunie is zeer blij met deze - samen met MKB-Nederland aangedragen en - door de Tweede Kamer aangenomen moties. 

‘Al decennialang neemt de regeldruk gigantisch toe voor met name het kleine mkb, ondanks mooie politieke beloften om dit aan te pakken’, reageert Derk Jan Meijer, beleidssecretaris Deregulering bij Metaalunie. ‘Het is dan ook belangrijk dat de moties nu niet alleen aangenomen zijn, maar zo snel mogelijk ook serieus door alle ministeries worden uitgevoerd.’ Een goede systeemoplossing - en de gewenste trendbreuk in de regeldrukaanpak - zou volgens hem zijn dat er in alle wetgeving (voor zover mogelijk) met onderdrempels voor het kleine mkb gewerkt gaat worden. Meijer: ‘Met daaronder geen wettelijke eisen dan wel een lichter wettelijk regime. In verschillende wetgevingsgebieden wordt al gewerkt met deze onderdrempels en deze werken prima en kunnen als voorbeeld voor andere wetgeving gelden. Daarnaast kan een steviger rol in de Tweede Kamer van de ATR-adviezen ons helpen het regeldrukmonster aan te pakken.’

Wet- en regelgeving evalueren
Door een motie van de SGP moet regeldruk een belangrijk onderdeel worden van evaluaties van wet- en regelgeving. Ook is de ATR gevraagd om een lijst met Europese knelpunten voor ondernemers samen te stellen. Deze wordt overhandigd aan de nieuwe mkb-afgezant van de Europese Unie. MKB-Nederland en VNO-NCW gaan hieraan hun bijdrage leveren.