Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Versterken van verschillende maakindustrieclusters noodzakelijk

Nieuws
25 jun 2024
Versterken van verschillende maakindustrieclusters noodzakelijk

In het kort

  • Werkbezoek PVV-Tweede Kamerlid Rachel van Meetelen 
  • Vermindering regeldruk heeft voor PVV topprioriteit
  • Sterke Nederlandse maakindustrie essentieel

“Het versterken van verschillende maakindustrieclusters, zogeheten ecosystemen, in Nederland is echt noodzakelijk. Hiervoor is samenwerking tussen verschillende ministeries Economische Zaken, Onderwijs en Sociale Zaken van groot belang.” Dit zei PVV-Tweede Kamerlid en woordvoerder Economische Zaken namens die partij, Rachel van Meetelen tijdens een werkbezoek aan Koninklijke Metaalunielid Benjamin Coating & Metaalbewerking en Dutch Military Vehicles (DMV) in Etten-Leur.

Van Meetelen benadrukte het belang van mkb-ondernemers voor de Nederlandse economie en benoemde een aantal grote uitdagingen van de MKB-maakindustrie zoals regeldruk, verhoging van de arbeidsproductiviteit en het tekort aan technische vakmensen. Naast het PVV-Tweede Kamerlid was ook Metaalunievoorzitter Mark Helder aanwezig. Hij benadrukte dat het ondernemersklimaat in Nederland onder druk staat. ‘De toegenomen regeldruk voor ondernemers is daar debet aan. Maar ook het tekort aan vakmensen en de stagnerende arbeidsproductiviteit in Nederland’, zo zei de Metaalunievoorman.

Regeldruk verminderen
De vermindering van de regeldruk heeft voor de PVV echt topprioriteit, zei Van Meetelen. “Nationale koppen op Europese wet- en regelgeving moeten echt verleden tijd zijn. Daarnaast moeten adviezen van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) en de uitkomsten van MKB-toetsen veel bepalender worden bij het wel of niet doorvoeren van wet- en regelgeving door de overheid,” aldus Van Meetelen. Mark Helder vult aan: “Ook de enorme administratieve last voor mkb-ondernemers als gevolg van CBS-enquêtes en allerlei werkgeversvraagstukken vragen echt aandacht.” Het invoeren van een drempelwaarde kan gezien worden als een van de oplossingen om de regeldruk voor specifiek het kleinere mkb te verminderen.

Maakindustrie van levensbelang
Voordat Van Meetelen in de Tweede Kamer zitting nam, was zij zelf mkb-ondernemer. Van Meetelen exploiteerde poffertjeskramen op kermissen. Van Meetelen: “Voor de PVV is een sterke Nederlandse maakindustrie echt essentieel.” Ze benadrukte het belang van mkb-maakbedrijven voor grote(re) bedrijven als ASML, maar ook voor belangrijke economische sectoren in Nederland als de agrosector, de maritieme maakindustrie en de bouw.

Gemaakt in Nederland!
Benjamin Coating & Metaalbewerking en Dutch Military Vehicles (DMV) – twee echte MKB-maakbedrijven – gaven Van Meetelen een mooi beeld van waar de MKB-maakbedrijven toe in staat zijn in Nederland. Met name ook door goede samenwerking. Benjamin is onder andere gespecialiseerd in het produceren, bewerken, voorbehandelen, stralen, poedercoaten en monteren van verschillende materialen. Recent is de samenwerking met DMV geïntensiveerd: DMV modificeert in opdracht van het ministerie van Defensie de Iveco Manticore. De Iveco Manticore, ook bekend als Medium Tactical Vehicle (MTV), is het nieuwe lichte operationele pantserwielvoertuig van de Nederlandse krijgsmacht. Sinds begin 2024 maakt Benjamin de metalen opbouw voor dit voertuig. De samenwerking tussen de bedrijven illustreert eens te meer dat ook op het vlak van defensie de Nederlandse maakindustrie een belangrijke rol kan spelen.

Gerelateerde artikelen