Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Tweede Kamer lijkt urgentie netcongestie bij MKB-maakbedrijven te negeren

Nieuws
26 jan 2024
Tweede Kamer lijkt urgentie netcongestie bij MKB-maakbedrijven te negeren

In het kort

  • Behandel netcongestie als nationale crisis
  • Extra maatregelen noodzakelijk
  • Position paper Koninklijke Metaalunie geeft oplossingen

Tijdens het Commissiedebat ‘Nieuwe maatregelen netcongestie’ dat plaatsvond in de Tweede Kamer lijkt voorbij te zijn gegaan aan het feit dat een op de vijf ondernemers uit de MKB-maakindustrie in de bedrijfsvoering hinder ondervindt van de beperkingen van het elektriciteitsnetwerk. ‘Teleurstellend en onbegrijpelijk dat op geen enkel moment de urgentie voor MKB-maakbedrijven nadrukkelijk aan de orde is geweest’, reageert Gerard Wyfker, beleidssecretaris Milieu en Energie bij Koninklijke Metaalunie op de uitkomsten van het debat.

‘Uit een recent uitgevoerde enquête onder de 15.000 leden van Koninklijke Metaalunie laten relatief veel leden van Metaalunie weten dat ze door de netcongestie worden gehinderd in de bedrijfsvoering. Met deze leden ziet Metaalunie de congestie dan ook niet voor niets als een ‘nationale crisis’. ‘Ter voorbereiding op dit debat heeft Metaalunie dit ‘position paper’ opgesteld. Er wordt vooral ingezet op oplossingen. Dat de netcongestie een probleem is, zou inmiddels wel voldoende op het netvlies moeten staan van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarom is het teleurstellend dat er tijdens het debat vooral is gesproken over zaken als de voor- en nadelen om als netbeheerder wel of niet op afstand in de meterkast te mogen kijken. M aar geen woord is gewijd aan het feit dat de (duurzame) productiecapaciteit van een hele sector onder toenemende druk staat’.

‘Het demissionaire kabinet heeft belangrijke stappen aangekondigd om de netcongestie aan te pakken. Dat is waardevol en belangrijk, maar we moeten kritisch blijven kijken of deze maatregelen en het tempo waarin ze worden uitgevoerd voldoende zijn’, aldus Wyfker. ‘Metaalunie wil daarom nogmaals benadrukken dat de overbelasting van het elektriciteitsnet nóg sneller en nóg intelligenter en grondiger moet worden aangepakt dan de maatregelen en het tijdpad die op dit moment al bedacht zijn en worden uitgevoerd of gaan worden. Behandel de problemen echt als een nationale crisis! Investeer nog meer in verzwaring van het netwerk dan op dit moment begroot en bekijk voor de kortere termijn nóg nadrukkelijker naar de mogelijkheden om het netwerk (regionaal) nóg slimmer te benutten.’

In de position paper geeft Metaalunie een aantal concrete oplossingen om de netcongestie voor bedrijven te verlichten door bijvoorbeeld slimmer gebruik te maken van het netwerk en erkende onderaannemers toe te staan om aan het net te werken. Ook suggereert Metaalunie om investeringen op het energienetwerk los te koppelen van stikstof, een ander ‘aansluit-adagium’ te hanteren en regionale initiatieven (vooral ook op bedrijventerreinen) te omarmen en te faciliteren.

> Bekijk hieronder de Position paper.