Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Bedrijfsopvolgingsregeling niet afschaffen

Nieuws
06 sep 2023
Bedrijfsopvolgingsregeling niet afschaffen

In het kort

  • Afschaffing BOR zeer onwenselijk 
  • Essentieel voor continuïteit familiebedrijven
  • Steun voor aanpakken misbruik

Koninklijke Metaalunie vindt dat versobering of zelfs afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) zeer onwenselijk is voor de Nederlandse economie, waar de familiebedrijven een cruciale rol in spelen. Wel kan Metaalunie zich vinden in bepaalde aanpassingen van de BOR om onder andere misbruik aan te pakken. Metaalunie reageert hiermee op een artikel in De Telegraaf waarin een aantal familiebedrijven hun zorg uitspreken over de mogelijke afschaffing van de BOR.

Metaalunie erkent dat in bepaalde gevallen helaas misbruik wordt gemaakt van de BOR, maar de overgrote meerderheid van de familiebedrijven gebruikt de BOR voor het doel waarvoor het bedoeld is; namelijk continuering van de bedrijfsvoering. Incidenten van misbruik mogen het niet verpesten voor een grote meerderheid. Metaalunie is daarom tegen het afschaffen van de regeling, maar steunt wel het doel om misbruik van de BOR aan te pakken. 

De ruime fiscale vrijstelling bij bedrijfsopvolging binnen de familie ligt al jaren onder vuur. Het doemscenario, versobering of zelfs afschaffing van de BOR, kwam vorig jaar een stap dichterbij. Toen concludeerde het Centraal Planbureau dat de regeling weggegooid geld is omdat de meeste familiebedrijven over voldoende vrije financiële middelen beschikken om de erf- of schenkbelasting te betalen. 

Door de BOR beter in te richten, kan de effectiviteit worden verbeterd. Metaalunie heeft geen bezwaar om uitsluitend Ondernemingsvermogen dat in de eigen onderneming wordt gebruikt te laten kwalificeren voor de vrijstelling. Ook kan Metaalunie zich vinden in de maximale vrijstelling van vijf miljoen euro per onderneming of het niet langer kwalificeren van versnipperde aandelenpakketten.

Essentieel voor familiebedrijven
Familiebedrijven zijn de ruggengraat en kraamkamer van de Nederlandse economie. Het grootste deel van de Nederlandse werkgelegenheid zit bij familiebedrijven. Deze bedrijven hebben, ook ten opzichte van andere bedrijven, een langere investeringshorizon en grotere zorg voor hun medewerkers. De BOR is van essentieel belang voor de continuïteit van Nederlandse familiebedrijven. Opvolgers in de familiesfeer beschikken veelal – in tegenstelling tot externe strategische partijen – niet over eigen liquiditeiten en kunnen zonder de BOR na de overname geen investeringen doen, welke nodig zijn voor de continuïteit van de onderneming. 

Lees hier meer over de inzet van Koninklijke Metaalunie op de BOR.

Gerelateerde artikelen