Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Politieke aardverschuiving

Blog
Politieke aardverschuiving

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn uitgedraaid op een politieke aardverschuiving. De ontzettend grote overwinning van de Boer Burger Beweging (BBB) overtrof alle voorspellingen én verwachtingen. Dit dwingt politiek Den Haag tot stevig nadenken en aanpassing van het huidige beleid.

Door vertaald naar de invulling van de Eerste Kamer krijgt BBB, op het moment van schrijven van deze blog, naar alle waarschijnlijkheid 17 maar in ieder geval 16 zetels. De combinatie PvdA-Groen Links komt op 15 zetels. Bij wie klopt het kabinet straks aan voor steun om wetsvoorstellen door de Senaat te krijgen? Wordt er dan gekeken naar links of naar rechts? Duidelijk is dat het kabinet meer dan ooit op zoek moet naar draagvlak bij andere partijen. Dat brengt het risico met zich mee van verlamming en elkaar in een wurggreep houden. Dat is wat mij betreft het slechtste scenario, want ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid in beleid om te kunnen ondernemen en te investeren.

De BBB staat nu aan de lat om haar vernieuwende insteek over de bühne te brengen. Op stikstofgebied is de insteek klip en klaar. Uiteindelijk moet dit wel leiden tot algemeen breed geaccepteerd beleid, met oog voor alle belangen en meer oog voor de kansen van innovatie om de stikstofuitstoot te verminderen. Als innovatieve technische maakindustrie kunnen wij hier volop over meedenken en aan meewerken. Wat de insteek op andere onderwerpen wordt, is minder duidelijk. Het interview dat Van der Plas in 2021 gaf in het magazine Forum van VNO-NCW biedt hoop. Daarin zegt ze onder meer regeldruk te willen bestrijden en de maakindustrie te willen behouden voor ons land. Hoopgevende woorden. Dit zijn punten die wij van harte steunen!

Jos Kleiboer, Directeur Beleid Koninklijke Metaalunie

Gerelateerd