Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Goed ondernemersklimaat!

Blog
Goed ondernemersklimaat!

Nog voordat de oorlog in de Oekraïne een jaar geleden begon, waren de voortekenen van wat we nu noemen ‘een cruciaal keerpunt in onze Nederlandse samenleving’ al zichtbaar. We moeten een andere richting opzoeken en liever vandaag dan morgen is nu het credo. Dat vraagt nogal wat van een samenleving en zeker ook van mkb-maakbedrijven. Wat daarvoor nodig is, is een goed vestigingsklimaat. Alhoewel het meer op zijn plaats is te spreken van een goed ondernemersklimaat.

Ondernemers moeten vertrouwen hebben in de toekomst. Als ze dat vertrouwen hebben, zijn ze bereid te investeren in de uitdagingen die op hun afkomen. Hebben ze dat vertrouwen niet, dan zoeken ze hun heil elders. Of gaan ze alleen dát doen wat noodzakelijk is en gebruiken hun innovatiekracht niet meer. Ze worden een soort grijze muis in plaats van een vernieuwende ondernemer. En dan is de mkb-maakindustrie (lees Nederland) niet interessant genoeg meer voor een ASML of Philips.

Het is daarom belangrijk dat de kansen voor ondernemerschap in Nederland optimaal benut kunnen worden. De overheid speelt daarbij een belangrijke rol. Zij moet ervoor zorgen dat ondernemers niet onnodig worden beperkt door regels, voldoende ruimte hebben voor hun onderneming en waar nodig worden gefaciliteerd. Nog concreter: een gunstig mkb-maak ondernemersklimaat heeft baat bij innovatiestimulering, een stabiel fiscaal beleid en beleid dat zich richt op het behoud van bedrijven in Nederland. Het moet ook beleid zijn dat consistent is voor een langere periode. Belangrijke randvoorwaarde is dat voldoende gekwalificeerde (vak)mensen beschikbaar zijn.

Dat een mkb-maak ondernemersklimaat zo belangrijk is, verwoordde Metaalunielid en -bestuurder Arjan Klomp mooi tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. ‘Nederland staat er qua innovatie nog uitstekend op. De maakindustrie presteert goed doordat er een basis ligt van techniek gedreven ondernemers met hun flexibele mkb-maakbedrijven. Maar deze belangrijke positie en het ecosysteem van mkb-maakbedrijven moeten we blijven beschermen en versterken’, zei hij. Oftewel: werk aan een goed ondernemersklimaat!

Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie

Gerelateerd