Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Doe een cyberscan!

Blog
Doe een cyberscan!

‘Het is niet de vraag óf je te maken krijgt met cyber issues maar wanneer.’ Dit is een uitspraak die ik steeds vaker hoor van ict-deskundigen. In de praktijk worden wij regelmatig gebeld door ondernemers die een rekening hebben betaald, maar helaas naar de verkeerde bankrekening. Georganiseerde cybercriminelen jagen op het kleinste muizengaatje om een netwerk binnen te komen en daar eens rond te kijken wat er allemaal aan waardevolle data en kennis te halen is. En het platleggen van je organisatie door ransomware is een bekend fenomeen.

Experts worden gelukkig steeds sneller en beter in het detecteren en voorkomen van ransomware. Tegelijkertijd worden criminelen steeds innovatiever. De gemiddelde tijd om een ransomware-aanval te voltooien is gedaald van twee maanden naar minder dan vier dagen. Met name bedrijven in de maakindustrie blijken doelwit voor de aanvallen. En het is altijd vervelend. Je hebt direct schade, die nergens te verhalen is. Ook je klanten en je leveranciers kunnen hier last van krijgen en dat gaat nooit ten goede van de relatie. En denk niet dat je ict-leverancier je schade gaat betalen als één van je medewerkers per ongeluk op een verkeerde link heeft geklikt.

Vroeger was de achterdeur altijd van de knip en kon je je fiets rustig neerzetten zonder hem op slot te zetten. Inmiddels hebben we sleutelbeleid voor onze medewerkers en camera’s op het bedrijventerrein. Beveiligingsbedrijven houden de boel in de gaten en er is een keurmerk voor de sloten en het hang- en sluitwerk. Voor de data staat bij veel bedrijven de achterdeur en soms zelfs de voordeur wagenwijd open. Gelegenheid maakt de dief. Hoe ziet uw cybersleutelbeleid eruit? Metaalunie heeft een aantal praktische handvatten om u op weg te helpen cyberveilig te worden. Stap één die ik u allemaal kan aanraden is het doen van een cyberscan, zodat u inzicht krijgt in hoe en waarop u kwetsbaar bent, en wat u hieraan kunt doen!

Adriaan Vonk, directeur Koninklijke Metaalunie
 

Gerelateerd