Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Heel wat moois te halen bij mkb-maakbedrijven

Blog
Heel wat moois te halen bij mkb-maakbedrijven

Ik kom regelmatig in Den Haag. Buiten dat het een mooie stad is en er veel te zien valt, zijn het verre van toeristische uitstapjes. Koninklijke Metaalunie is belangenbehartiger van alle Nederlandse mkb-maakbedrijven en Den Haag is nu eenmaal de stad waar de Nederlandse overheid en veel aanverwante gremia zetelen. Dus ben ik vaak te vinden in het Haagse. Pratend met ambtenaren van ministeries, overleggend met de SER en MKB-Nederland en soms met Tweede Kamer- en kabinetsleden. Deze belangenbehartiging vindt uiteraard ook plaats in provincie- en gemeentehuizen. 

Ik vertel waar ondernemers in de mkb-maakindustrie in hun dagelijkse praktijk tegenaanlopen, door welke regels we ernstig gehinderd worden en wat oplossingen kunnen zijn voor problemen waar ze tegenaan lopen en schets een beeld van de mkb-maakindustrie. Vertel over de schaalgrootte, de omvang, de enorme diversiteit ervan en de grote economische waarde voor de BV Nederland. Sommige van mijn toehoorders hebben wel enig idee van wat dat inhoudt, anderen hebben geen idee. Het is dan goed om de verschillen tussen mkb en een groot bedrijf te duiden. Het is belangrijk dat alle ambtenaren, politici en andere bestuurders met eigen ogen kunnen zien en ervaren wat een mkb-maakbedrijf nu is. Tijdens een werkbezoek gaan ze ter plekke in gesprek met de ondernemer. Die laat zien hoe en welke producten hij of zij maakt, wat daarvoor nodig is, hoe duurzaam dat gebeurt, etc. Ze halen op wat ik niet kan brengen: namelijk de realistische alledaagse praktijk. Hoe waardevol is dat? 

Een ondernemer kan letterlijk laten zien waar hij tegenaan loopt. Zoals tijdens het werkbezoek van afgelopen donderdag aan een bedrijf dat gevestigd is op een bedrijventerrein dat een soort lappendeken is van allerlei activiteiten. Van een aantal maakbedrijven tot autodealers en zelfs een supermarkt. Deze ondernemer kon de bezoekende Marjolein Jansen, programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ter plekke laten zien dat oprukkende woningbouw ervoor kan zorgen dat er extra verkeer van zijn ontsluitingsweg gebruik gaat maken. Zoveel, dat het heel lastig wordt om zijn grote staalconstructies zonder problemen op de weg te krijgen. Daar was direct veel ongeloof over en begrip voor. Dit soort werkbezoeken zijn dan direct al waardevol. Een win-winsituatie. Een ondernemer wordt gehoord en een bestuurder ervaart de praktijk. Werkbezoeken vormen een onmisbare aanvulling voor het in Den Haag ‘onder de aandacht brengen’. 

Dus aan alle mkb-maakbedrijven: laat al het moois zien dat onze sector biedt: of het nu aan scholieren of ambtenaren is. En aan alle Haagse en buiten-Haagse bestuurders: Kom eens langs, want er valt heel wat (op) te halen bij een mkb-maakbedrijf!

Mark Helder
Voorzitter Koninklijke Metaalunie

Gerelateerd