Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Uitbreiding importverbod van ijzer en staal uit Rusland

Nieuws
06 okt 2023
Uitbreiding importverbod van ijzer en staal uit Rusland

In het kort

  • Vanaf 30 september mogen producten van ijzer en staal alleen in de Europese Unie (EU) worden geïmporteerd als deze goederen géén Russische basisproducten bevatten van ijzer en staal.
  • Er wordt vanaf nu door de douane gecontroleerd op alle binnenkomende goederen in deze categorie.
  • Het belangrijkste bewijs wat de douane nu vraagt is het Mill Test Certificate.

Vanaf 30 september 2023 mogen (producten van) ijzer en staal alleen in de Europese Unie (EU) worden geïmporteerd als deze goederen geen Russische basisproducten bevatten. Er wordt vanaf nu door de douane gecontroleerd op alle binnenkomende goederen in deze categorie. Dit importverbod heeft te maken met het 11e sanctiepakket van de EU tegen Rusland en is bedoeld om het omzeilen van de (bestaande) sancties via andere landen tegen te gaan. 

Dit kan voor u betekenen dat uw goederen worden tegengehouden als deze niet voldoen. Als importeur kunt u bewijzen dat er geen Russische basisproducten in de goederen zitten door bepaalde bescheiden in uw administratie te bewaren. Het Mill Test Certificate (MTC) is daar de belangrijkste van. In principe zijn de Mill Test Certificates, voldoende bewijs, maar deze kunnen niet altijd worden voorgelegd of bevatten niet de gevraagde informatie. Er kan dan ook ander bewijs gebruikt worden zoals een verklaring van de producent.

> Lees meer informatie over de sancties rond Russisch staal en het bewijsmateriaal dat u moet aanleveren.

Heeft u vragen of ondervindt u problemen?
U kunt contact opnemen met adviseur Internationaal Ondernemen, Birgit Voorhuis, via voorhuis@metaalunie.nl of 030-6053344.

Gerelateerde artikelen