Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Nieuws
16 mei 2024
Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

In het kort

  • Het Hoofdlijnenakkoord erkent het verdienvermogen van Nederland met specifieke aandacht voor de industrie.
  • Vermindering van regeldruk voor ondernemers wordt positief ontvangen.
  • Voornemens om mkb-vriendelijke fiscale regelingen te verminderen, worden niet doorgezet.

Aandacht voor ondernemerschap positief
 

Het Hoofdlijnenakkoord van een nieuw te vormen kabinet is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op het maatschappelijke belang van het mkb en de erkenning van de industrie als een van de belangrijkste economische pijlers worden gewaardeerd. Metaalunie is in algemene zin positief over de hoofdlijnen van het nieuwe kabinet op thema’s als ondernemersklimaat, aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt, de klimaat- en energieaanpak en dat (meer) werken echt moet gaan lonen. Minder enthousiast is Metaalunie over het stopzetten van het Nationale Groeifonds.
 

Mkb krijgt terechte erkenning in akkoord: verdienvermogen de basis
Het Hoofdlijnenakkoord gaat nadrukkelijk in op het belang van het mkb voor onze samenleving. Metaalunie is blij met deze erkenning waarin het nieuwe kabinet het verdienvermogen van Nederland centraal stelt. Specifiek wordt de industrie genoemd als belangrijke pijler van onze economie. Ook vermindering van regeldruk voor ondernemers is een speerpunt. De verhoging van de AB heffing in box 2 en het verlagen van de mkb winstvrijstelling voor IB ondernemers worden niet doorgezet.

Het nieuwe kabinet predikt ‘stabiel beleid’ en de herintroductie van degelijke budgettaire spelregels. Metaalunievoorzitter Mark Helder: “Een goede zaak. Voorspelbaar beleid en zekerheid zijn voor MKB-maakbedrijven van essentieel belang om de juiste investeringskeuzes te kunnen maken. Het is wel zaak om nu van woorden naar daden te gaan op, bijvoorbeeld, vermindering van regeldruk en een stabiel fiscaal ondernemersbeleid.”
 

Invulling ‘Innovatiebeleid’ onduidelijk
Metaalunie is positief over de aandacht die de industrie krijgt in dit hoofdlijnenakkoord. Punten die hieruit springen zijn de prioritering op de thema’s: beschikbaarheid van Talent, versterking van de kenniseconomie, innovatie en digitale infrastructuur. Ook hier geldt dat mooie intenties moeten worden waargemaakt en voorzien worden van de hiervoor benodigde middelen. Helder: “Waarbij met name moet worden ingezet op verhoging van de arbeidsproductiviteit van het brede mkb door het stimuleren van procesinnovatie. Dit is nodig om concurrerend te kunnen blijven en om het tekort aan technische vakmensen op te vangen.”

Maar Metaalunie is wel blij dat innovatie in het land- en tuinbouwbeleid een belangrijke bouwsteen is in het Hoofdlijnenakkoord. Innovatie moet snel en juridisch houdbaar kunnen worden toegepast, zodat doelstellingen worden behaald. Daarnaast komt er een apart innovatieprogramma voor robotisering in de land- en tuinbouw om arbeidskrachten te besparen.
 

Positief: kabinet zet in op ‘Werken moet Lonen’
Werken moet lonen krijgt expliciet aandacht in het hoofdlijnenakkoord. De oproep van Metaalunie om hier aandacht aan te besteden, wordt ingevuld door lastenverlichting op arbeid als speerpunt te benoemen. Op deze manier houden werknemers meer geld over van hun brutoloon. Dat maakt werken aantrekkelijk.
 

Onderwijs: Regionale kansen benutten, maar ook uitdagingen
Het kabinet zet goed in op regionale samenwerkingen en een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven in het mbo. Helder: “Vind het wiel echter niet opnieuw uit! Investeer en versterk vooral de bestaande initiatieven en subsidies in de regio van onderwijs en georganiseerd bedrijfsleven samen”. Vooral op het terrein van initieel bekostigd onderwijs en Leven Lang Ontwikkelen is er nog veel winst te behalen in de regionale samenwerking.

Daarnaast kondigt het kabinet het versterken van de basisvaardigheden rekenen, lezen en schrijven aan. Helaas mist de aandacht voor technische vakvaardigheden. Technische vaardigheden behoren inmiddels ook bij de basisvaardigheden. Bij het opstellen van een Herstelplan Kwaliteit Onderwijs moet ook meteen het belang van technische en digitale vaardigheden worden meegenomen.

Door de snelle technologische ontwikkelingen hecht Metaalunie ook veel waarde aan innovatie in het opleiden van de toekomstige werknemers. Hier moet het nieuwe kabinet met voorrang aandacht voor hebben. Het bedrijfsleven investeert al veel in het up-to-date houden van opleidingen.
 

Klimaat en energie: voorstellen vakminister(s) zijn maatgevend
De netcongestie wordt gelukkig aangepakt. Ook de wens om bestaande afhankelijkheden met betrekking tot energie te verminderen wordt omarmd. De congestie doet immers enorm afbreuk aan het flexibele productievermogen van de maakindustrie. En energie-afhankelijkheden dragen niet bij aan een stabiel vestigingsklimaat.

De verminderde afhankelijkheid van andere landen met betrekking tot grondstoffen is nastreefwaardig, maar de nadere invulling daarvan is zelfs voor een Hoofdlijnenakkoord erg summier. Metaalunie wijst daarom graag op de recent ontwikkelde Nationale Grondstoffenstrategie en het Nationaal Programma Circulaire Economie. Allemaal gericht op waarde behoud van producten en onderdelen van producten en onmisbaar voor een Nederlandse maakindustrie die in internationale context haar mannetje moet staan.
 

Werk begint eigenlijk nu pas: nadere uitwerking in concrete beleidsprogramma’s
De komende tijd worden veel thema’s en voorstellen nog nader uitgewerkt in concrete beleidsprogramma’s. Metaalunie denkt graag mee met deze essentiële nadere invulling van de plannen. Helder: “Ik zou bijna zeggen ‘the devil is in the details’. Er ligt een mooie basis. Wij nemen de handreiking van het kabinet graag aan om mee te denken over nadere invulling van de programma’s.“

Gerelateerde artikelen