Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Metaalunie ziet kansen in regeerprogramma: "MKB-maakindustrie cruciaal voor toekomst, actie is nodig"

Nieuws
13 sep 2024
Metaalunie ziet kansen in regeerprogramma: "MKB-maakindustrie cruciaal voor toekomst, actie is nodig"

In het kort

  • Nederlandse maakindustrie erkend als een van de belangrijkste economische pijlers
  • Focus op arbeidsbesparende innovaties positief
  • Aandacht voor belang van vakmensen en aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt verbeteren
     

“Koninklijke Metaalunie kan zich goed vinden in de kernpunten van het regeerprogramma, zoals het inzetten op een beter ondernemersklimaat, onder andere door een aanpak van de regeldruk voor het mkb,” zegt Metaalunievoorzitter Mark Helder in een reactie op de door kabinet Schoof vandaag gepresenteerde regeerprogramma. “Metaalunie is blij dat het kabinet Schoof nadrukkelijk het maatschappelijke belang van het mkb benoemt en dat de Nederlandse maakindustrie als een van de belangrijkste economische pijlers wordt erkend.” Metaalunie is positief over de toon van het regeerprogramma. Zo zet het kabinet duidelijk in op het belang van het verbeteren van het ondernemersklimaat en samenwerking met het bedrijfsleven. Het kabinet kiest nadrukkelijk voor het verhogen van de arbeidsproductiviteit van het brede mkb en voor een sectorale aanpak van tekortsectoren, waaronder de techniek, om het grote tekort aan technische vakmensen aan te pakken en de instroom naar technische sectoren te stimuleren.

Sectorale aanpak tekortsectoren 

Het kabinet kondigt een sectorale aanpak tekortsectoren aan om het tekort aan technische vakmensen op te vangen. Metaalunie is positief over de aandacht voor het belang van vakmensen en de plannen om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren, zodat de instroom van werknemers in tekortsectoren wordt gestimuleerd. Helder: “Wij zijn in de MKB-maakindustrie al zeer actief op dit gebied en willen publieke en private activiteiten graag bundelen om nog effectiever te zijn met het omscholen en opleiden van technici. Daarnaast wil het kabinet sectoren ondersteunen bij het verbeteren van productiviteit, zodat hetzelfde werk met minder mensen kan worden gedaan, en zal het Actieplan Groene en Digitale Banen voortzetten, met extra aandacht voor het opschalen van succesvolle om- en bijscholingsprogramma’s.”

Programma ‘Arbeidsbesparende innovaties’ noodzakelijk 
Zeer positief is dat het kabinet het belang van arbeidsproductiviteitsverhoging binnen het mkb erkent. Metaalunie ziet de focus op arbeidsbesparende innovaties als een positieve stap om concurrerend te blijven en om het tekort aan technische vakmensen op te vangen. Echter, het blijft onduidelijk hoeveel het kabinet daadwerkelijk wil investeren in deze maatregelen. Metaalunie pleit ervoor dat stimuleringsmaatregelen zich nadrukkelijk richten op het brede mkb, en niet alleen op de innovatiekoplopers. Metaalunie hoopt dat woorden snel worden omgezet in daden door een specifiek 'Kabinetsprogramma Arbeidsbesparende Innovaties mkb' te initiëren, waarbij ervaringen van succesvolle programma's, zoals het Metaalunie-initiatief Teqnow, kunnen worden benut.

Leven Lang Ontwikkelen en de LLO-agenda
Daarnaast heeft het kabinet aangekondigd dat het zal blijven werken aan de uitvoering van de LLO-agenda in samenwerking met sociale partners, regio’s en opleiders. Dit is van groot belang om werknemers wendbaar en weerbaar te maken voor de uitdagingen van morgen. Metaalunie steunt deze agenda van harte, vooral gezien het potentieel dat het biedt voor de sector om beter in te spelen op de veranderingen in de arbeidsmarkt.

Gerelateerde artikelen

Cursussen