Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Rabobank: Sectorvisie Industrie 2040

Nieuws
08 okt 2024
Rabobank: Sectorvisie Industrie 2040

“Arbeidsproductiviteit moet met 50% stijgen in de komende 10 jaar.”

Nederland kan niet zonder de industrie. Een transformatie is nodig binnen zowel de maak- als de procesindustrie om ook in 2040 economisch en maatschappelijk relevant en internationaal concurrerend te zijn. In de sectorvisie van Rabobank lees je hoe de industrie er volgens de bank in 2040 uitziet én welke transities daarvoor nodig zijn. 

  • De beschikbaarheid van energie, grondstoffen en water wordt het belangrijkste strategische thema voor de industrie. Circulaire verdienmodellen zijn een oplossing voor bedrijven uit de sector.
  • De samenstelling van de industrie gaat veranderen. Winnaar is de hightechindustrie en groene chemie met hoge toegevoegde waarde. Verliezer is de fossiele energie-intensieve procesindustrie.
  • Bedrijven gaan anders produceren en samenwerken. Intensieve lokale samenwerking in industrieclusters gaat het verschil maken in de internationale concurrentie.
  • De arbeidsproductiviteit moet met wel 50% stijgen in de komende 10 jaar tijd door verregaande automatisering en robotisering.
  • De industrie transformeert van grote vervuiler naar de oplosser van milieuproblematiek.


Lees hier de hele visie van de Rabobank: Sectorvisie Industrie 2024.

Koninklijke Metaalunie helpt haar leden op weg naar 2040:

Gerelateerde artikelen

Cursussen