Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Koninklijke Metaalunie is bezorgd over nieuwe berichten energiezekerheid

Nieuws
02 feb 2024
Koninklijke Metaalunie is bezorgd over nieuwe berichten energiezekerheid

In het kort

  • Netbeheerder TenneT wil ingrijpen bij bedrijven die samenwerken om netcongestie hoofd te bieden
  • Hierdoor komen bedrijven nog eerder tot stilstand dan werd gevreesd
  • Metaalunie wil in dat er naar andere oplossingen wordt gezocht

Koninklijke Metaalunie is bezorgd over de energiezekerheid in het bijzonder voor bedrijven in Flevoland, Utrecht en Gelderland. In het artikel in de Telegraaf stelt landelijk netbeheerder TenneT in te gaan grijpen bij bedrijven die stroom opwekken en onderling willen delen via het netwerk. In de Flevopolder, Gelderland en Utrecht wordt zulke samenwerking beperkt. Er is onvoldoende netwerkcapaciteit, ook al zijn ondernemers bereid onderling in tijd te schuiven met hun stroomverbruik, aldus TenneT.

‘Dit is zeer slecht nieuws’, stelt Gerard Wyfker, beleidssecretaris Verduurzaming bij Metaalunie. ‘Er moeten juist onconventionele maatregelen worden getroffen. Zo niet, dan komt het economisch verdienvermogen van Nederland ernstig onder druk te staan.’ Metaalunie heeft eerder al in een position paper richting de Tweede Kamer haar bezorgdheid uitgesproken over de actuele en dreigende gevolgen van de problemen op energiegebied en met klem aangedrongen op onmiddellijke uitvoering van de meest denkbare creatieve oplossingen. 

Wyfker: ‘De position paper bevat een aantal concrete oplossingen om de netcongestie voor bedrijven te verlichten door bijvoorbeeld slimmer gebruik te maken van het netwerk en erkende onderaannemers toe te staan om aan het net te werken.’ Ook suggereert Metaalunie om investeringen op het energienetwerk los te koppelen van stikstof, een ander ‘aansluit-adagium’ te hanteren en regionale initiatieven (vooral ook op bedrijventerreinen) te omarmen en te faciliteren.

‘Indien dit soort oplossingen, waaronder de eerdergenoemde samenwerking van ondernemers in zogenaamde eHubs, onverhoopt niet mogelijk mocht zijn en de problemen zich blijven opstapelen, dan moet er naar andere oplossingen worden gezocht om te voorkomen dat bedrijven stil komen te staan of op halve kracht moeten draaien’, aldus Wyfker.