Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Guurder ondernemersklimaat

Nieuws
30 mrt 2023
Guurder ondernemersklimaat

In het kort

  • Het ondernemersklimaat in Nederland de afgelopen vijf jaar guurder geworden.
  • Ook het beeld dat de samenleving van ondernemers heeft, is killer geworden.
  • Dit zegt MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof in de nieuwste uitgave van M+T

Volgens MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof is het ondernemersklimaat in Nederland de afgelopen vijf jaar guurder geworden. In het maartnummer van Metaal + Techniek, uitgave Koninklijke Metaalunie zegt hij dat niet alleen de randvoorwaarden die ondernemers nodig hebben om goed te ondernemen zijn verslechterd. Ook het beeld dat de samenleving van ondernemers heeft, is killer geworden.

‘De samenleving heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt, zoals externe ontwikkelingen als covid, de oorlog in Oekraïne en andere geopolitieke spanningen. Die hebben zich op de een of andere manier vertaald in een veranderd beeld dat we hebben over bedrijven. De samenleving vindt nu dat al die steun aan bedrijven maar eens afgelopen moet zijn’, aldus Vonhof.

Het beeld dat bedrijven veel ondersteund zijn heeft Vonhof altijd genuanceerd. ‘Omdat het grootste deel van de compensatie aan de kant van de werknemers lag. Toch is er een andere houding gekomen ten opzichte van het hele brede bedrijfsleven. Veel van die beeldvorming ontstaat natuurlijk op het niveau van die hele grote bedrijven met miljardenwinsten, aandeelhouder gedreven. Maar dat sfeerbeeld vertaalt zich politiek in ieder geval naar hele generieke ideeën. Dat bij alle bedrijven de winsten tegen de plinten aan klotsen, dat er in Nederland een enorme vermogensongelijkheid is en dat een groot deel van die vermogens bij ondernemers liggen. Er wordt erg gegeneraliseerd en dat geeft een gevoel aan veel ondernemers dat er weinig waardering is voor het ondernemerschap.’

> Lees de laatste editie van M+T.

Gerelateerde artikelen