Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Waar haal je de energie vandaan?

Blog
Waar haal je de energie vandaan?

Als ik ’s avonds na een lange dag op de bank plof en mijn kinderen met allerlei dingen druk bezig zijn, verzucht ik weleens ‘waar halen jullie de energie vandaan?’. Het is een verzuchting die ik inmiddels ook steeds vaker uit de monden van ondernemers hoor. Maar dat moet dan letterlijk opgevat worden. Het heeft alles te maken met de overbelasting van het elektriciteitsnet. Inmiddels een grote uitdaging voor bedrijven in de MKB-maakindustrie. Het belemmert niet alleen de voortgang op het gebied van verduurzaming, maar dwingt ondernemers ook om het energieverbruik nauwlettend te monitoren.

Het heeft al geleid tot bizarre voorvallen. Zo ken ik verhalen van ondernemers die door het gebrek aan ruimte op het stroomnet gedwongen worden om machines soms stil te zetten. Zet je te veel apparaten aan, dan word je als ondernemer op de vingers getikt door de netbeheerder. Er zijn ook netbeheerders die zeggen ‘de eerste 20 jaar kunnen we helemaal niet doen wat Nederland wil aan verduurzaming. Daar is geen energie voor.’

Gelukkig is het ondernemers uit de MKB-maakindustrie eigen om zich daarbij niet neer te leggen en vooral in oplossingen te denken. En die vinden ze ook. Eén daarvan, die ik steeds vaker tegenkom, is om de beschikbare energie optimaal te kunnen gebruiken. Samen met andere ondernemers zorgen ze voor een betere spreiding van het stroomverbruik gedurende de dag. Binnen deze vormen van samenwerking worden stroomtekorten en -overschotten onderling op elkaar afgestemd. Er wordt in kaart gebracht hoeveel stroom de verschillende bedrijven verbruiken en op welke momenten van de dag pieken optreden. Op basis van deze gegevens worden afspraken gemaakt om het verbruik gelijkmatiger te verdelen. 

Natuurlijk is dit niet zoals het normaliter zou moeten gaan. Maar het zorgt er wel voor dat bedrijven weer vooruit kunnen. Het is typerend voor ondernemers dat ze dit zelf regelen. De overheid zou meer moeten beseffen dat ondernemers een actieve rol spelen in energieopwekking, verduurzaming en circulariteit. Dit kan dan ook beter gefaciliteerd dan gereguleerd worden. 

Er is trouwens nog een andere manier om aan energie te komen. En dat is op vakantie gaan! Als u dat van plan bent: veel plezier! Ik hoop dat we na die vakantie met veel nieuwe energie creatieve en innovatieve oplossingen kunnen bedenken voor alle moeilijke vraagstukken die ons nog te wachten staan.

Mark Helder
Voorzitter Koninklijke Metaalunie

Gerelateerd