Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Volop aan de bak

Blog
Volop aan de bak

Het is een goede traditie om aan het einde van het jaar terug te blikken op de maanden die achter ons liggen. Ik kan in ieder geval constateren dat we het als MKB-maakindustrie breed, goed gedaan hebben. Ondanks alle invloeden van buitenaf en lastige randvoorwaarden, zijn de MKB-maakbedrijven in staat geweest de toegevoegde waarde te leveren, waardoor ze een belangrijke pijler van onze economie zijn gebleven. 

Voor mij persoonlijk is het afgelopen jaar bijzonder geweest. Niet alleen omdat het mijn eerste jaar is als voorzitter van Koninklijke Metaalunie. Het is ook een jaar geworden waarin we veel bereikt hebben en ook de basis hebben gelegd voor dingen die we volgend jaar willen bereiken. Een goed voorbeeld daarvan is de dit jaar gepresenteerde strategische agenda. Ik ben met veel leden hierover in gesprek gegaan. Met deze agenda hebben we duidelijk voor ogen welke kant we op moeten. Als vereniging en als MKB-maakindustrie. We gaan in 2024 met de drie thema’s uit deze agenda, concreet aan de slag:

  • vakmensen, 
  • innovatie en 
  • duurzaam ondernemen 


Bijkomend voordeel van de strategische agenda is dat we na de val van het kabinet en daarna de verkiezingen, in staat zijn geweest om de eigen beleidsthema’s makkelijker voor het voetlicht te brengen. Onze standpunten zijn ook concreter geworden. Daarnaast zijn we met oplossingen gekomen voor allerlei uitdagingen. Dat maakte onze verkiezingscampagne ‘Kies voor gemaakt in Nederland!’ krachtig en daar hebben we dan ook veel complimenten voor gekregen. Omdat we meer worden gezien, maar vooral ook door die oplossingen. Het is niet alleen maar ‘zeuren’ zoals sommigen dat noemen, maar het is vooruitkijkend met thema’s en perspectief bieden. We verwachten nu dan ook dat de politiek er iets mee gaat doen. Aan ons zal het niet liggen: wij blijven duwen in de goede richting. 

Als goed duwtje en een mooi slotakkoord van de verkiezingscampagne hebben we aan alle nieuwe en herkozen Tweede Kamerleden een speciaal gemaakte ‘waaier’ gestuurd met concrete oplossingen voor de uitdagingen waar MKB-maakbedrijven voor staan. Daarnaast kregen ze ook een speciale, door een MKB-maakbedrijf gemaakte (metalen) dobbelsteen. Met deze dobbelsteen wordt altijd het hoogste aantal ogen, namelijk een ‘6’ gegooid. Als de politiek onze oplossingen omarmt, gooit het altijd hoge ogen.

Naast dit slotakkoord zijn er ook werkbezoeken bij leden geweest met Tweede Kamerleden en ambtenaren van verschillende ministeries en brieven aan de vaste Kamercommissies verzonden. Ook zijn we genoemd in Kamervragen en in moties! Met deze lobby gaan we ook komend jaar volop aan de bak. Maar voor nu wens ik u prettige feestdagen!


Mark Helder / Voorzitter Koninklijke Metaalunie

Gerelateerd