Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Ultieme poging werkgevers: stevig eindbod voor cao’s Metaal en Techniek

Cao 2024 nieuws
15 apr 2024
Ultieme poging werkgevers: stevig eindbod voor cao’s Metaal en Techniek

Werkgevers en vakbonden zijn het tot nu toe niet eens geworden over de nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek). De vakbonden bieden helaas geen ruimte voor verdere onderhandelingen. Daarom hebben de werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), een eindbod gedaan voor de nieuwe cao’s. Cao-onderhandelaar Ron Follon van FWT: ‘Met ons eindbod doen we als werkgevers een ultieme poging om tot een cao-akkoord te komen. Dit is een stevig eindbod en het doet recht aan de belangen van werknemers. Tegelijkertijd hebben we oog voor de continuïteit van onze bedrijven. We hebben te maken met een afkoelende economie, onder meer door de stikstofproblematiek en netcongestie.’

Loon
Na vier onderhandelingsronden doen de werkgevers de vakbonden een eindbod voor een cao met een looptijd van 22 maanden (1 april 2024 – 1 februari 2026) en een totale loonstijging van 9,19%. Die stijging bestaat uit een loonsverhoging van 7% op 1 juli 2024, een loonstijging van 50 euro per maand  op 1 april 2025 en een loonsverhoging van 0,75% op 1 januari 2026. Voor jongeren betekent het eindbod zelfs een loonsverhoging van zeker 10%.

Seniorendagen
De werkgevers willen de staffel van de seniorendagen laten beginnen op 58 jaar. In ruil daarvoor worden seniorendagen toegekend tot aan de datum waarop de AOW ingaat. De ingangsdatum van de ontziemaatregelen groeit daardoor mee met de toegenomen vitaliteit van oudere werknemers. De staffel schuift op met het opschuiven van de AOW.

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)
De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) maakt het mogelijk om werknemers drie jaar vóór de AOW-gerechtigde leeftijd uit te laten treden. De werknemer krijgt dan een uitkering van de stichting RVU. De werkgevers zijn bereid om de premie voor de RVU met ingang van 1 januari 2025 te hervatten, tot 1 januari 2026. De premie bedraagt 0,25%.

> Lees het volledige eindbod van de werkgevers.

Voor nadere informatie naar aanleiding van dit bericht: Ron Follon, cao-onderhandelaar namens FWT, 06-22564639, RonFollon@fwt.nl

Gerelateerde artikelen