Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Safety on pole position: veilig werken doe je samen

Nieuws
02 okt 2023
Safety on pole position: veilig werken doe je samen

In het kort

  • 5xbeter-event goed bezocht
  • Meer bewustwording voor arbo
  • Gedeelde verantwoordelijkheid werkgevers en vakbonden

Ruim 200 werkgevers, bedrijfseigenaren, leidinggevenden en (preventie)medewerkers uit grote en kleine MKB-maakbedrijven kwamen afgelopen week naar het 5xbeter-event in Hart van Holland. Met hun aanwezigheid lieten ze zien dat ze safety on pole position zetten. Dagvoorzitter Rens Merkelbach nam ze mee door een afwisselend programma.

Met 5xbeter zetten Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie zich sinds 2006 in voor gezond en veilig werken in de metaal. Voor sommige bezoekers was het event de eerste kennismaking met 5xbeter. Anderen hadden lang gewacht tot er na corona eindelijk weer een landelijke bijeenkomst zou zijn.

Werkgevers en werknemers trekken samen op
Koninklijke Metaalunievoorzitter Mark Helder, trapte af door te benoemen waarom veilig werken zo belangrijk is. ‘Mensen zijn het grootste goed in de MKB-maakindustrie.’ Bart Plaatje (algemeen secretaris FNV) vertelde dat zijn vader in de jaren 70 als lasser werkte zonder rookafzuiging. Dat is nu ondenkbaar: ‘Er is nu meer bewustwording en er zijn betere tools.’ Beiden benadrukten dat werkgevers en bonden nu een gedeelde verantwoordelijkheid voelen. Dat bleek ook al uit de deelname aan 5xbeter. Helder verwachtte zo’n samenwerking ook binnen bedrijven. ‘Het is fijn als werk op tijd af is. Maar vraag elkaar ook: doe je het wel veilig?’

Leren van elkaar
Op deze dag was er aandacht voor bekende thema’s als de RI&E, fysieke belasting, gevaarlijke stoffen en veiligheidscultuur, maar ook voor nieuwe onderwerpen. Zoals de zelfrapportage na een ongeval aan de Nederlandse Arbeidsinspectie en de risico’s van lithiumbatterijen zoals elektrocutie en brand. Bart Lemans (YOUR Safety Partner) daagde deelnemers uit om veilig én snel banden te wisselen en liet ze daar lessen uit trekken. Speciale gast Jan Lammers vertelde dat ego’s soms zorgden voor weerstand tegen veiligheidsinnovaties in de Formule 1 die nu niet meer weg te denken zijn.

Maar de waarde van het event zat ook in de ontmoeting en het gesprek van deelnemers met elkaar. Ze deelden wat ze geleerd hadden (‘Ik ga als directeur nu ook veiligheidsschoenen aandoen als ik door de werkplaats loop’), vergeleken de ervaringen in grote en kleine bedrijven en vroegen elkaar tips. 

Kijk ook op www.5xbeter.nl.

Gerelateerde artikelen