Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Productie industrie ruim 11 procent lager in oktober

Nieuws
12 dec 2023
Productie industrie ruim 11 procent lager in oktober

In het kort

  • De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie is gekrompen in 2023.
  • Het vertrouwen van producenten lijkt licht te stijgen.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 11,1 procent lager dan in oktober 2022, maakt het CBS bekend. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.
 

Daling in meeste branches
De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden in oktober minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerde de chemische industrie de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines had de grootste toename van de productie.
 

Productie daalt in oktober
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van september op oktober daalde de productie met 0,5 procent.


Producenten industrie opnieuw minder negatief
De producenten in de industrie waren in november minder negatief dan in oktober. Fabrikanten waren minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product.
 

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten was in november wat negatiever dan in oktober (Eurostat). De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober 3,5 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van september daalde de Duitse productie met 0,5 procent (Destatis).

Bron: CBS

Gerelateerde artikelen