Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Grootste Agro- en Groenevent van Benelux toont primeurs en groeicijfers

Nieuws
10 sep 2024
Grootste Agro- en Groenevent van Benelux toont primeurs en groeicijfers

In het kort

  • Marktonderzoek: stijging van trekkerverkoop, bedrijfsvestigingen en biologische bedrijven
  • AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland 2024

Marktonderzoek: stijging van trekkerverkoop, bedrijfsvestigingen en biologische bedrijven

Uit marktonderzoek van branchevereniging Fedecom, gehuisvest bij Koninklijke Metaalunie, blijkt dat van januari tot en met juli 2024 meer trekkers zijn verkocht dan in de afgelopen vijf jaar. De stijging bedraagt bijna 10%. Bij de registraties van nieuwe trekkers in de maand juli is de stijging zelfs ruim 14% ten opzichte van juli 2023. De verkoopcijfers van nieuwe tractoren zijn een belangrijke graadmeter voor de status van de agrarische en mechanisatiesector. Redenen zijn onder meer de verbeterde inkomsten, het vertrouwen van boeren en herstel van de sector van leveringsproblemen door corona en het conflict in de Oekraïne.

Het verbeterde vertrouwen blijkt ook uit het gestaag groeiende aantal nieuwe bedrijfsvestigingen in de mechanisatiesector. Voor landbouwmachines, werktuigen en tractoren is het aantal groothandels, productielocaties en verhuurvestigingen verder doorgegroeid tot bijna 2.000. Dit is sinds 2013 (1.600) een toename van bijna 25%. Deze toename is toe te schrijven aan het groeiende aanbod van specialistische landbouwtechniek als gevolg van de opmars van precisie- en duurzame landbouw. Hiervoor zijn gespecialiseerde productie, verkoop en servicebedrijven nodig.

Verder blijkt dat het aandeel biologisch in de landbouw gestaag doorgroeit in aantal bedrijven en bewerkte hectares. Het aantal biologische bedrijven is sinds 2015 met 19% gestegen naar 1.900 in 2024 en het aantal hectares steeg met 16% naar 80.000 ha. In de veeteelt steeg het aandeel biologisch ook, waarbij de geitenhouderij koploper is met een aandeel van 8%. Het aandeel biologisch is mede gestegen omdat de machines hiervoor doorontwikkeld zijn, zodat de teelt efficiënter en goedkoper wordt. Ook de acceptatie van biologisch voedsel bij de consument is gestegen.

AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland 2024

Een trekker op waterstof, koetoilet, ecologische maaier. Dit is een greep uit de (wereld)primeurs die vanaf woensdag 11 september te zien zijn op het grootste outdoor agro- en groenevenement van de Benelux: AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland, georganiseerd door Fedecom Fairs. Tot en met zaterdag 14 september worden ruim 3.000 allernieuwste trekkers, machines en gereedschappen van ruim 200 fabrikanten en importeurs getoond aan tienduizenden boeren, loonwerkers en hoveniers.

Wat je verder kunt verwachten:

- Uitreiking van de innovatieprijzen 'Bronzen Sikkel 2024' en het 'Gouden Klavertje Vier'.
- Krijg de meest recente marktcijfers te zien, die een stijging laten zien van trekkerverkoop, het aantal nieuwe bedrijfsvestigingen en aantal biologische bedrijven.
- Doe mee aan de ontbijtsessie Nieuwe mestmarkt, nieuwe kansen? 13 september van Bemest op z'n Best.
- Bezoek het Paviljoen Panorama Mestdag, Paviljoen Autonome AgroTechniek en Paviljoen Schoon en Emissieloos Bouwen en laat experts je op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken.
- Een mysterieuze ervaring bij de stand van Tim (Tech In Motion), waar we scholieren enthousiast maken voor onze sector, want de jeugd is onze toekomst! 

Gerelateerde artikelen

Cursussen