Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Black Friday ook in de industrie

Nieuws
01 dec 2023
Black Friday ook in de industrie

In het kort

  • De industriële bedrijvigheid blijft laag
  • Vooral de orderinstroom vanuit Europa is teleurstellend
  • Repartie- en onderhoudsbedrijven en toelveranciers aan de hightechindustrie draaien nog op volle toeren.

De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie blijft hangen op een zeer lage score. Ondanks een kleine verbetering, van 43.8 in oktober naar 44.9 in november 2023, illustreert de lage score nog steeds de malaise binnen de industrie. Het is de vijftiende maand op rij dat de industrie geconfronteerd wordt met minder nieuwe orders en daarom minder produceert.

De industriële bedrijvigheid blijft laag. De productie, het aantal nieuwe orders en het aantal openstaande orders daalt. De geopolitieke spanningen, de inflatie en de hoge rente zorgen voor minder exportorders. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte onlangs dat de omzet van de industrie in het derde kwartaal van 2023 ruim negen procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooralsnog kijken veel afnemers de kat nog uit de boom en stellen ze hun geplande investeringsplannen uit.

Wereldwijde afname van bedrijvigheid
Volgens het CBS daalde de omzet bij de raffinaderijen en chemie met 23,1 procent het sterkst. Maar ook de malaise in de bouw zorgt voor lagere omzet en minder orders in de metaal en kunststof- en rubberindustrie. Navraag bij inkoopmanagers leert dat vooral de orderinstroom vanuit Europa teleurstellend is. Belangrijke afzetmarkten als Duitsland en Engeland met een energie-intensieve zware industrie, zuchten onder de hoge energieprijzen, lagere autoverkopen en minder handel met China. 

Hightech draait goed door
Toch zien enkele industriële sectoren in Nederland hun productie groeien. Waar machinebouwers minder orders binnenkrijgen omdat veel kopers nieuwe investeringen in kapitaalgoederen uitstellen, zien de reparatie- en onderhoudsbedrijven hun omzetten juist stijgen. Ook de toeleveranciers aan de hightechindustrie draaien nog op volle toeren. Met een goed gevuld orderboek kunnen zij nog maanden vooruit. Toch merken grote opdrachtgevers als ASML dat ook de chipindustrie door een dal gaat. Voor 2024 is het bedrijf daarom conservatief qua vooruitzichten.

Bron: ABN Amro

Gerelateerde artikelen