U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Metaalunie » Thema's » Privaat bouwtoezicht en toetsing

Privaat bouwtoezicht en toetsing

De overheid gaat het toezicht op de bouw ingrijpend wijzigen. Het toetsen van het bouwplan bij de aanvraag van de vergunning en het toezicht op en tijdens de bouw gaat over van de gemeente naar de markt. Dit wordt gereguleerd.

In de toekomst zal de opdrachtgever voorafgaande aan de startbouw een borgingsinstrument moeten kiezen en iemand die dat instrument gaat toepassen, ‘de borger’. Deze borger zal bij oplevering in een verklaring moeten aangeven of het bouwwerk voldoet aan de gestelde eisen in het Bouwbesluit en aan de extra eisen die de opdrachtgever daarenboven heeft gesteld. 

Dit is belangrijk voor het MKB-metaal, omdat bedrijven die bouwen sneller tot de bouw over kunnen gaan en bedrijven die aan de bouw toeleveren zekerder kunnen zijn dat hun producten, indien voorgeschreven, ook werkelijk worden toegepast. 

Standpunt Metaalunie
Metaalunie is van mening dat het nieuwe stelsel praktisch toe te passen moet zijn en het mag niet kostenverhogend zijn. Met andere woorden, de kostentoename door de borging moet ruimschoots worden terugverdiend door de verhoging van de bouwkwaliteit en de verlaging van de faalkosten.
Sjoemelen kan niet meer. Een aannemer die rommelt zal zijn werk niet meer kunnen verzekeren en een borger die blijkt zijn werk niet goed te doen raakt zijn registratie kwijt.

Voorbeelden
Door de controle van de borger op de aannemer zal die aannemer beter moeten aangeven dat een alternatief voor een voorgeschreven product echt gelijkwaardig is in zijn technische prestaties en milieutechnische prestaties. De kwaliteit zal met stappen toenemen doordat het systeem niet alleen meer kijkt naar de geschiktheid van een product voor zijn toepassing, getest in laboratorium omstandigheden, maar ook kijkt naar de correcte toepassing van het product in het bouwwerk.

Het gehele stelsel werkt met laag-, midden- en hoog risico. Het toezicht neemt proportioneel toe naar mate het risico hoger is.