U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Metaalunie » Thema's » Duurzaam inzetbaar

Duurzaam inzetbaar

Een van de belangrijkste vraagstukken die op een MKB-metaalondernemer de komende jaren afkomt, is de vraag hoe te zorgen dat alle medewerkers, jong en oud, hun gehele werkzame leven inzetbaar en productief blijven. De medewerkers, ‘het menselijk kapitaal’, moeten tot het einde van de arbeidsduur betrokken, gemotiveerd, leergierig, tevreden, competent, vitaal en dus productief blijven. Deze eigenschappen vormen samen de ingrediënten van wat duurzaam inzetbaar wordt genoemd. Een ondernemer die zich actief bezighoudt met duurzame inzetbaarheid, heeft medewerkers die langer, beter en breder inzetbaar zijn (op verschillende werkplekken- en tijden) met behoud en ontwikkeling van vakkennis en ervaring.

De komende jaren zijn er ontwikkelingen die er voor zorgen dat de aandacht voor werknemers, extra inspanning vraagt van zowel de werkgever als de werknemer. Natuurlijk heeft dat te maken met het feit dat we met zijn allen langer door moeten werken en dat steeds minder jongeren toetreden tot de arbeidsmarkt. Maar er is meer. Om concurrerend te blijven zal het MKB-metaal, gebruikmakend van de nieuwste technologieën, slimmer en sneller moeten gaan produceren. Dat vraagt van medewerkers, naast vaktechnische kennis, om eigenschappen als flexibiliteit, creativiteit en de prikkel om constant op de hoogte te blijven van die nieuwe ontwikkelingen. Diezelfde vakmensen moeten ook met plezier beter, langer en gezonder door te kunnen werken. 

Standpunt Metaalunie
Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid vindt Metaalunie. Zowel werkgever en werknemer moeten hier samen aan werken. Een werknemer zal bijvoorbeeld een leven lang moeten leren, werkgevers moeten dit mogelijk maken. Veilig werken is ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid meent Metaalunie. Dit alles zou gevat moeten zijn in integraal personeelsbeleid, als onderdeel van het bedrijfsbeleid. Met oog voor de wensen van de werknemer en voor de belangen van het bedrijf. Het afsluiten van een toegankelijke cao tegen aanvaardbare kosten, is ook een goede tool om duurzame inzetbaarheid te borgen.

Links

Neem contact op

'Meer rendement door investeren in personeel


Anne Marie Heij
Beleidssecretaris
030-6053344
heij@metaalunie.nl