U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Metaalunie » Thema's » Arbo

Arbeidsomstandigheden

Een gezonde en veilige werksituatie in het mkb-metaal is van groot belang. Daarom stimuleert Metaalunie het ontwikkelen van arbobeleid bij de lidbedrijven.


Werkgevers én werknemers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een goed arbo-en verzuimbeleid in de onderneming. Beiden hebben een grote eigen verantwoordelijkheid voor de keuze van de werkmethoden en arbeidsmiddelen om te voldoen aan de wettelijke eisen ter bescherming van de veiligheid en gezondheid van werknemers op het werk. Ook oefent Metaalunie invloed uit op de arboregelgeving die de overheid aan ondernemers wil opleggen. Hierbij wordt gelet op de technische, economische en operationele haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen.


RIE-Metaalbewerking
De metaalsector regelt graag zelf het terugdringen van arbeidsrisico’s. In dat kader heeft Metaalunie een overeenkomst gesloten met ArboNed. Daarnaast is er speciaal voor metaalbedrijven een praktisch hulpmiddel ontwikkeld, waarmee bedrijven een risico-inventarisatie en –evaluatie kunnen uitvoeren: de RIE-Metaalbewerking.
Tevens participeert Metaalunie in het project 5xbeter, waarbij invulling wordt gegeven aan de arbocatalogus. Dit wordt gedaan door middel van verbeterchecks die een bedrijf direct laten zien of een situatie in orde is of niet, hierbij wordt tevens een plan van aanpak gegenereerd wat terug kan komen in de RIE-Metaalbewerking.

Ledenadvies
Metaalunie biedt haar leden concrete ondersteuning bij de zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving. Iedere werkdag kunnen leden contact opnemen met de afdeling Ledenadvies voor deskundig, eerstelijns advies en begeleiding. Daarnaast biedt de Metaaluniewebsite 24 uur per dag waardevolle informatie die van belang kan zijn voor de bedrijfsvoering. Leden kunnen deze kennisbank raadplegen voor actuele informatie over uiteenlopende onderwerpen op het terrein van Arbo.

Standpunt Metaalunie
Metaalunie is van mening dat meer maatwerk op het gebied van gezond en veilig werken uiteindelijk zal leiden tot minder administratieve lastendruk en ook minder ervaren uitvoeringslast. Werkgevers en werknemers die hun arbobeleid goed op orde hebben, kunnen rekenen op betere en veiligere arbeidsomstandigheden, die zich uitbetalen in minder verzuim en betere productie.


Neem contact op

Debbie van Motman
Beleidsmedewerkster
030-6053344
motman@metaalunie.nl