U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Actueel » Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Per 1 januari 2020 is de nieuwe ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ (WAB) in werking getreden.

De wetgever vindt dat de arbeidsmarkt uit balans is en komt daarom met een pakket aan maatregelen, neergelegd in de WAB. Hieronder treft u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan, waarbij u op diverse onderwerpen kunt doorklikken voor meer informatie.

In de WAB wordt onder meer:

  • de ketenbepaling (weer) verlengd van twee naar drie jaar.
  • de rechtspositie van oproepkrachten versterkt doordat de werkgever een oproepkracht na 12 maanden een arbeidsovereenkomst voor een vast aantal uur (op basis van het in dat jaar gemiddeld aantal gewerkte uren) moet aanbieden.
    Let op: Deze vaste arbeidsomvang moet ingaan op de eerste dag nadat 2 maanden zijn verstreken na de twaalfmaandsperiode waarover de gemiddelde arbeidsduur is berekend. Voorbeeld: Als een werkgever uiterlijk in de maand juli een aanbod moet doen voor een vaste arbeidsomvang, dient deze op zijn laatst op 1 september 2021 in te gaan.
    Ook zal de werkgever oproepkrachten minstens vier dagen van tevoren moeten oproepen en houden de oproepkrachten recht op loon als het werk minder dan vier dagen van tevoren wordt afgezegd.
  • de berekening van de transitievergoeding aangepast, waardoor werknemers al vanaf hun eerste werkdag recht krijgen op een transitievergoeding van 1/3e maandsalaris per dienstjaar.
  • een cumulatiegrond in het ontslagrecht ingevoerd.
  • een WW-premiedifferentiatie naar contractvorm ingevoerd, waarbij de hoogte van de WW-premie voortaan afhankelijk is van de soort arbeidsovereenkomst in plaats van de sector. Hierdoor betaalt de werkgever een lagere premie voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Voor werknemers met een tijdelijk contract of een oproepcontract moet meer WW-premie worden betaald dan voor vaste werknemers. 
  • de concurrentie via arbeidsvoorwaarden bij payrolling aangepakt door payrollwerknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers te geven. Ook krijgen payrollwerknemers het recht op een adequate pensioenregeling.