U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Actueel » Oekraïne

Oekraïnecrisis

Met een inval in Oekraïne heeft de Russische president Poetin de wereld geschokt. Metaalunie maakt zich grote zorgen over de gevolgen en volgt de ontwikkelingen op de voet. Vrede en veiligheid in Europa en de rest van de wereld staan op het spel. De EU en de VS hebben een pakket van economische sancties aan Rusland opgelegd. Die sancties hebben een directe impact als u exporteert naar of importeert uit Oekraïne of Rusland, of daar zelf een vestiging heeft. Om leden te ondersteunen heeft Metaalunie deze Oekraïne-pagina ingericht.

Nieuws


Algemene informatie
Bijna dagelijks is er nieuwe informatie beschikbaar over bijvoorbeeld de opgelegde sancties. Welke gevolgen die sancties hebben voor u wordt in kaart gebracht door RVO, MKB-Nederland en uiteraard Metaalunie. Het blijkt moeilijk om voor de vele individuele gevallen een algemeen advies af te geven. Neem dus vooral contact met ons op bij vragen, of kijk op de pagina’s hieronder voor informatie.

  • Op de website van RVO, het overheidsagentschap voor ondernemers vindt u de meest recente lijst van lijst van sancties: Informatie over sancties Rusland.
  • Algemene informatie voor ondernemers, zoals bijvoorbeeld de huidige situatie aan de grens, vindt u ook op de site van RVO: Situatie Rusland / Oekraïne en zakendoen.
  • Op de website van Evofenedex staat informatie over de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne en de EU-sancties voor handel, export en logistiek.
  • De gevolgen van de sancties zijn voor u als ondernemer niet altijd eenvoudig te overzien. RVO heeft een stappenplan om u zo goed mogelijk op weg te helpen.
Vluchtelingen in dienst nemen
In reactie op de afschuwelijke gebeurtenissen in Oekraïne bereidt het kabinet zich voor op grote aantallen mensen die nu een veilig heenkomen zoeken. Om mensen de veiligheid, rust en verzorging te bieden die ze nodig hebben is een gezamenlijke aanpak nodig van Rijk, regio, gemeenten, en vele andere partners waarbij ruimte is voor de hulp die particulieren aanbieden. Veel van wat de overheid en samenleving nu te doen staat, is onontgonnen terrein, mede gezien de omvang van de problematiek en de snelheid die geboden is. Dat brengt ook risico’s met zich mee. Op alle aspecten wordt van alle betrokkenen een uiterste inspanning gevraagd om de juiste balans te vinden tussen snelheid en zorgvuldigheid.

Vanaf 1 april 2022 geldt dat Oekraïense vluchtelingen tijdelijk vrij in loondienst mogen werken in Nederland. Een tewerkstellingsvergunning is niet nodig. Wel moet de werkgever melden dat hij een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt. Deze meldplicht houdt in dat werkgevers ten minste twee dagen voor aanvang van de werkzaamheden bij het UWV moeten melden dat zij vreemdelingen op grond van de vrijstelling tewerkstellen. Werkgevers die zich niet houden aan hun tijdige meldplicht kunnen een bestuurlijke boete opgelegd krijgen door de Nederlandse Arbeidsinspectie. 


Cyberaanvallen
Wees goed voorbereid. Het is raadzaam nog eens goed te kijken naar uw eigen digitale beveiligingssystemen.


Contact

Neem voor vragen contact
met ons op via info@metaalunie.nl
of 030 - 605 33 44