Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

RVU Metaal en Techniek

Oudere werknemer
15 dec 2022

In het kort

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) Metaal en Techniek is op 1 januari 2023 in werking getreden. De RVU is een onderdeel van de afgesloten cao’s voor de Metaal en Techniek en heeft als doel oudere werknemers die zich niet voldoende hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd, de gelegenheid te bieden om eerder te stoppen met werken.
 

LET OP: Er geldt een wachtlijst voor het aanvragen van een RVUMT-uitkering
 

Op dit moment is er geen budget om RVUMT-uitkeringen toe te kennen. Ingediende aanvragen komen op een wachtlijst en worden op volgorde van binnenkomst behandeld zodra er weer budget beschikbaar is.

Voor meer informatie: https://www.rvumetaalentechniek.nl/

Werknemers kunnen zich zelfstandig (buiten de werkgever om) aanmelden voor de regeling. Om in aanmerking te komen voor de RVU-regeling moeten werknemers aan een aantal voorwaarden voldoen én hun arbeidsovereenkomst opzeggen. De regeling kan daarmee voor u als werkgever dus ook de nodige gevolgen hebben. Voor de uitvoering van de regeling is de Stichting RVU opgericht.

Alle informatie over de RVU staat op https://www.rvumetaalentechniek.nl/. Hier vindt u naast informatie ook het volledige reglement Regeling Vervroegd Uittreden Metaal en Techniek, een overzicht van veel gestelde vragen en de benodigde formulieren voor aanmelding.

Werknemer die geen gebruik kan maken van de RVU Metaal en techniek
Als een werknemer niet voldoet aan voorwaarden van de cao-regeling, dan zou de werkgever ‘uit eigen zak’ een bruto uitkering kunnen geven aan de werknemer die eerder wil stoppen met werken. Maar pas daarmee op: deze betalingen kunnen aangemerkt worden als een vergoeding die wordt gegeven om vervroegd met pensioen te gaan. En daarop staan forse belastingheffingen.

Naast de gebruikelijke inhouding van loonheffing bij de werknemer wordt óók de werkgever geconfronteerd met een heffing van 52%. Tot en met 2025 betalen werkgevers geen 52% heffing over uitkeringen tot een bedrag van € 2.037,- per maand / € 24.444 per jaar aan werknemers die uittreden in de laatste drie jaar voor de AOW-leeftijd.


Meer informatie Sociaaljuridisch advies, 030-6053344 of sj@metaalunie.nl.

Gerelateerde artikelen