Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

TERUGBLIK: geslaagde studiereis Metaalunie naar Roemenië

Noord
17 apr 2024

Afgelopen week verbleef een handelsmissie van Metaalunie in Roemenië.

De groep Metaalunieleden begon het officiële gedeelte met een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Boekarest. Daar kregen zij uitleg over ondernemen in Roemenië door Janette Verrijzer, hoofd van de Economische Afdeling van de ambassade, en Serge Offers van NRCC (Netherlands Romanian Chamber of Commerce en werkzaam voor ING). Aansluitend volgde een bedrijfsbezoek aan CSC Transmetal waar plaatwerk omkastingen worden gemaakt. In de avond vertrok het gezelschap per trein naar de stad Brasov.

De volgende dag werd er een B2B meeting georganiseerd in Brasov met leden van de Federatia Patronala din Industria Constructiilor de Masini (FEPA-CM). Dit is een werkgeversorganisatie van Roemeense metaal- en machinebouwbedrijven. De Roemeense ondernemers hebben het nodige te bieden en zijn zeer geïnteresseerd in samenwerking met Metaalunieleden. Na de lunch volgden een bedrijfsbezoek aan de firma Antemie die onder meer actief is met CNC metaalbewerking en industriële automatisering maar daarnaast ook voor het Roemeense leger munitietassen maakt. Een andere tak van sport van dit bedrijf is het maken van paardenboxen.

Het volgende bedrijfsbezoek was aan de firma Laromet (sinds 1937), gespecialiseerd in halffabricaten van koper, brons en messing. Een indrukwekkend productie proces in een grote hal waar vroeger tanks voor het leger werden gebouwd. Vervolgens vertrok de groep per bus naar Bran Castle, dat bekend staat als hét kasteel van Dracula om een unieke ervaring op te doen.

Op woensdag vertrok de groep per bus naar Sibiu voor weer een serie bedrijfsbezoeken en een meet&greet met metaalondernemers uit die regio. Er werd een interessant bezoek gebracht aan THIMM, een producent van golfkartonnen verpakkingen met een enorme moderne productielocatie in Sibiu. Vervolgens ging de groep per bus naar de firma Fritzmeier waarbij deze producent van aluminium cabines voor kranen en graafmachines een compleet en modern productieproces van deze cabines liet zien. In de avond was de Meet&Greet met een aantal metaalondernemers uit de omgeving van Sibiu waarmee nader kennis kon worden gemaakt. Secretaris Philippe Hondelink gaf op verzoek van FEPA-CM tijdens beide B2B-bijeenkomsten een presentatie over de metaalsector in Nederland en de Metaalunie als organisatie. Deze ontmoeting was een gezamenlijk initiatief van Camera de Comert si de Industrie si Agricultura (CCIASB), de regionale KvK en de werkgeversorganisatie FEPA-CM. Er zijn die avond goede gesprekken gevoerd en contacten gelegd.

Dag 4 van de handelsmissie van Koninklijke Metaalunie aan Roemenië was geslaagd te noemen met vier bijzondere bedrijfsbezoeken. Het eerste bezoek was aan de firma Compa, een 1800 m/v tellende toeleverancier voor de automobielindustrie waar hoogwaardige onderdelen gemaakt worden. Deze onderdelen vinden hun weg naar vrijwel alle automerken. Vervolgens was de delegatie welkom bij Retrasib, onderdeel van de SGB-SMIT Group. Deze Roemeense vestiging produceert hele grote transformatoren en de groep kreeg een uniek kijkje in dit bijzondere productieproces waarbij bovenloop kranen die 320 ton kunnen tillen in een hal van 30 meter hoogte imposant waren om te zien. Een ontvangst bij de CCIASB door voorzitter Tavi Isaila werd eervol afgesloten met het inschrijven van een dankwoord door secretaris Philippe Hondelink van district Noord in het bijna 100 jaar oude gastenboek van de CCIASB.

Na de lunch in het oudste hotel van Roemenië, het Împăratul Romanilor Hotel, vertrok de groep naar Medias voor een bezoek aan de firma Fortza. Bij deze firma worden onder meer steiger planken en andere steigeronderdelen gemaakt en ook profielen voor het plaatsen van zonnepanelen. Het laatste bedrijf dat werd bezocht was Aterm, een hypermodern bedrijf waar kunststof kozijnen op maat worden gemaakt. Boeiende productieprocessen die laten zien dat het interessant kan zijn om als Nederlandse ondernemers de samenwerking met Roemeense bedrijven op te zoeken. De dag werd afgesloten met een diner in het prachtig gerestaureerd Jidvei kasteel met 2500 hectare wijngaarden.

Op de laatste dag werd per bus teruggereisd van Sibiu naar Boekarest via een prachtige route langs de rivier de Olt. Na een smakelijke lunch bij Casa Doina werd een bezoek gebracht aan Casa Ceaușescu. Dit was de villa van Nicolae Ceaușescu, de communistische leider die tussen 1967 en 1989 aan de macht was in Roemenië. Je stapt als bezoeker zo in een indrukwekkend deel van de geschiedenis.

De studiereis werd op passende wijze afgesloten met een farewell diner bij Mace. Daarbij overhandigde Gabriela Rusu, secretaris van werkgeversorganisatie FEPA-CM mede namens de mede organisator Corina Holerga, een aantal presentjes aan de delegatie. “On behalf of the group” hartelijk dank aan Corina, Gabriela en Tavi voor het tot een succes maken van deze in alle opzichten geslaagde handelsmisse van Koninklijke Metaalunie.

Er zijn door de deelnemers volop nieuwe contacten gelegd en de meeste deelnemers gaan offertes aanvragen in Roemenie. Het land heeft volop potentie en mogelijkheden voor Nederlandse metaalbedrijven. Hieronder volgt een lijst met bedrijven die interesse hebben in samenwerking met Metaalunieleden. De reis werd een groot succes door de deelnemers zelf, de Roemeense organisatie bestaande uit Corina, Gabriela en Tavi, de Nederlandse Ambassade in Boekarest, de NRCC en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de support en dank ook aan Gert Bakker van First Class Business Travel uit Ten Boer. 

Interesse in meer van dergelijke reizen? Van 2 tot 13 oktober wordt een handelsmissie georganiseerd naar Indonesië. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Philippe Hondelink. U krijgt dan binnenkort het programma toegestuurd.

Onderstaande Roemeense FEPA-CM bedrijven (in alfabetische volgorde) zoeken contact met Metaalunie-leden. Neem een kijkje op hun website en maak eventueel gebruik van de mogelijkheden die deze bedrijven kunnen bieden:

Aateq Belgian Precision www.aateq.com Verspanen en lassen, matwerk industrie containers
Antemie www.antemie.com Verapsning (CNC/conventioneel), industriële automatisering
Aterm www.aterm.ro Produent van kunststof kozijnen
Compa SA www.compa.ro Sinds 1886 alle metaalbewerkingen vooral voor automotive
Comtech www.comtechproactive.ro Laser- en plasmasnijden, MIG/MAG (staal, aluminium en RVS)
CSC Transmetal www.transmetal.ro Plaatwerk bewerking (consoles, ticketmachines, kasten etc.)
DaTirom Distribution SRL www.datirom.com O.a. Plastic en metalen (veiligheids)labels voor de industrie
Fabrica de Carosari www.fabricadecarosari.ro Carrosserie onderdelen, opbouw voor bestelwagens etc. 
Fritzmeier Engineering www.fritzmeier.com Cabines voor kranen en heftrucks etc. 
Laromet www.laromet.ro Bronzen; koper en messing halffabricaten
Manufactura Industrial www.manufacturaindustrial.com Staalconstructies, trappen, leuningen, conservering etc.
Mepro Sisteme Brasov www.meprosisteme.ro Roemeense vestiging van Metaalunie lid: metalen onderdelen
Retrasib www.sgb-smit.group Transormatoren
Rotek Milling www.rotek-milling.com/de Frezen
Scorza www.scorza.ro Drukvaten, staalconstructies, containers, boilers, containers

 

Gerelateerde artikelen