Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Het CE-logo en overige informatie

Machinerichtlijn
10 mrt 2023

In het kort

Het slotstuk van de CE-verplichtingen is het aanbrengen van het CE-logo op de machine. Naast het CE-logo dienen er ook nog enkele gegevens over de fabrikant en de machine zelf op de machine te worden aangebracht.

Welke gegevens?

De volgende gegevens dienen op de machine te worden vermeld:

  • de firmanaam en het volledige adres van de fabrikant;
  • de aanduiding van de machine;
  • de CE-markering;
  • de serie- of typeaanduiding;
  • het serienummer, voor zover toegekend;
  • het bouwjaar, dat wil zeggen het jaar waarin het fabricageproces is afgerond.

 

Als een machine ontworpen en gebouwd is om in een potentieel explosieve omgeving te worden gebruikt, moet dit eveneens worden vermeld. Op de machine moet tevens door middel van bijvoorbeeld pictogrammen of korte waarschuwingen in woorden de informatie worden vermeld die noodzakelijk is voor een veilig gebruik.

 

Wanneer een onderdeel van de machine tijdens het gebruik ervan met behulp van hijs- of hefwerktuigen moet worden verplaatst, moet ook de massa van dit onderdeel leesbaar, onuitwisbaar en ondubbelzinnig worden aangegeven.

 

Op welke manier?

De vorm waarin de informatie op de machine moet worden aangebracht, is vrij, mits deze maar zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar is. De markering moet daarom worden aangebracht op een plek op de machine die van buitenaf zichtbaar is en die niet achter of onder machineonderdelen verborgen gaat. Rekening houdend met de grootte van de machine, moeten de tekens die worden gebruikt groot genoeg zijn om gemakkelijk leesbaar te zijn. De toegepaste markeringstechniek moet ervoor zorgen dat de markering niet verdwijnt gedurende de levensduur van de machine, waarbij rekening moet worden gehouden met de voorzienbare gebruiksomstandigheden. Als de markering op een plaat wordt getoond, moet deze permanent aan de machine worden bevestigd, bij voorkeur door lassen, klinken of hechten. Indien producten te klein zijn om voorzien te worden van een leesbare markering, kan de markering op een duurzaam, aan het product bevestigd label worden weergegeven.